Nurlu Yol ve Ebedi Devlet ülküsü

Kazakistan, 1991 yılında bağımsızlığını elde etmesinin ardından ekonomide, sosyal yaşamda ve diplomatik alanda oldukça hızlı gelişmeler kaydetti. Bu gelişmelerin itici gücü ülkenin zengin enerji kaynaklarından elde ettiği gelirler ve Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in öncülüğünde ortaya konulan ’Vizyoner Liderlik’oldu. Ancak geçtiğimiz yıldan itibaren petrol gelirlerinin azalmaya başlaması ve 2008-2009 dönemindeki ekonomik krizde kazanılan tecrübeler sebebiyle pek çok hususta tedbirler ve yeni bir yol haritası oluşturulması zorunlu hale geldi. Bu beklenen bir durumdu. Zira ülkedeki ulusal fonda biriktirilen para (50 milyar dolardan fazla) böylesi günler için ayrılmıştı. İşte bu kapsamda neler yapılacağını Cumhurbaşkanı Nazarbayev geleneksel “Halka sesleniş” konuşmasında açıkladı. Buna göre 2015-2017 yılları arasındaki dönem için ’Milli Fon’dan yıllık 3’er milyar dolar tahsis edilerek şu başlıklar için özenle kullanılmasına karar verildi. highlight0(1) KOBİ’lerin geliştirilmesi, (2) Bankacılık sektörünün sağlıklı hale getirilmesi, (3) Yeni yabancı yatırımların ülkeye kazandırılabilmesi, (4) EXPO 2017 tesislerinin başarı bir biçimde tamamlanması, (5) Havalimanları başta olmak üzere Astana şehrinin ulaşım altyapısının geliştirilmesi, (6) Enerji, sanayi, sosyal ve konut altyapısının geliştirilmesi.

Nazarbayev’in “Nurlu Yol” ekonomi politikası adını verdiği ve “Ebedi Devlet” vurgusu ile bütünleştirdiği bu yeni karar ve uygulamalar aynı zamanda ülkedeki yabancı yatırımların istikrarını sağlamaya yönelik olacak. Nazarbayev’in bu önemli konuşmasından bazı bölümleri paylaşmak istiyorum...
“Dünyanın ilk 30 ekonomisine gireceğiz”
Şahsi tecrübemden hareketle önümüzdeki yılların küresel sınama yılları olacağını hissetmekteyim. Dünyanın bütün mimarisi değişecektir. Bu dönemeci sadece güçlü devletler ve birbirine sıkı sıkıya sarılmış halklar aşabilecektir. Yeni “Nurlu Yol” ekonomik politikası önümüzdeki yıllarda ekonomimizin büyümesi için motor olacaktır. Sadece otoyol yapımı sayesinde 200 bin kişilik yeni istihdam imkanı yaratılacaktır. Bu da halkın iş bulması ve gelirinin artması demektir. “Nurlu Yol” ekonominin diğer alanlarında da çarpan etkisi yaratacaktır. Biz öylesine bir ulaştırma ağı oluşturmalıyız ki Astana’dan her tarafa doğru kara yolu, demiryolu ve hava yolları ana hatları uzanmalıdır. Kalpten damarlara gittiği gibi; güneşten ışınların saçıldığı gibi. “Nurlu Yol” ekonomik politikamız, dünyanın en gelişmiş 30 ülkesi arasında yer alma konusunda küresel bir adımımız olacaktır.
  “Ebedi Devlet ülkümüz yaşayacak”
“Ebedi Devlet” ülküsünün başlangıcı bütünüyle derinde durmaktadır. Bundan 13 asır önce bilge Tonyukuk “Türk halkının muradı Ebedi Devlet” diyerek vasiyet bırakmıştır. Bu bizim genel ulusal ülkümüzün başlangıcını, devletliliğimizin kökü gibi eski tarihten aldığını göstermektedir. Genel ulusal ülküyü yaşama sevinci edecek olan halkın birliğidir. Ağız birliğinin kaçtığı yerde hiçbir zaman genel ulusal ülküler gerçekleşmiş değildir. 2015 yılı milli tarihimizi yüceltme ve bugünkü yüceliklerimizi değerlendirme açısından önemli bir yıldır. Kazak Hanlığı’nın 550’nci yılını, Kazakistan Halk Asamblesi ile Anayasası’nın 20’nci yılını, Büyük Zafer’in 70’inci yılını kutlayacağız. Böylesine tarihi dönemler, Yeni Kazakistan Yurtseverliğinin, yeni nesillerin hafızasına yerleştirilmesinde ayrıcalıklı role sahiptir. Biz 2015 yılını, “Kazakistan Halk Asamblesi Yılı” olarak ilan ettik. Ebedi Devlet ülkenin biriktirici gücü, hiçbir zaman tükenmeyecek kuvvet kaynağıdır. O, yalnızca “Kazakistan 2050 Stratejisi” nin değil, 21’inci asırdaki Kazakistan devletinin sarsılmaz ülkücülük dayanağıdır! Yeni Kazakistan Yurtseverliği dediğimiz Ebedi Devlet! Bütün Kazakistan toplumunun en yüce değeridir.

Yazarın Diğer Yazıları