ABD’den İran’a yeni yaptırım hazırlığı

ABD’den İran’a yeni yaptırım hazırlığı
Obama yönetimi, İran’ın balistik füze programına katkı yaptıkları gerekçesiyle İran Hong Kong ve BAE’den bazı şirket ve kişilere yaptırım uygulayacak

ABD ile İran arasında Kongre’nin İran’ın 1.7 milyar dolarına el koyma kararıyla başlayan, Hürmüz Boğazı’nda İran gemilerinin ABD uçak gemisinin burnunun dibinde füze denemesi yaparak göz dağı vermesiyle devam eden gerilim, artarak devam ediyor. Wall Street Journal’ın haberine göre, ABD İran’a yaptırım uygulama hazırlığında. Habere göre  ABD Hazine Bakanlığı’nın uygulamaya hazırlandığı yaptırımlar, geçtiğimiz temmuz ayında İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşmanın ardından gündeme gelen ilk yaptırım kararı olarak dikkat çekiyor. ABD Hazine Bakanlığının yaptırımlarının, İran’ın füze sistemleri geliştirmesine katkı sağladığı iddia edilen İran bağlantılı iki firma ve bu firmalarla ilişkili bazı kişileri kapsayacağı bildirildi. Söz konusu yaptırımın hedefi olan firmalardan birinin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Mebruke Trading Co. isimli firma ve bu firmanın kurucusu Huseyin Purnagşband olduğu belirtildi. Purnagşband’ın Hong Kong’daki bir diğer firması olan Anhui Land Group Co. da kara listeye alındı. Bu firmaların, İran’a, füze geliştirme programlarında kullanılan karbon fiber tedarik etmekle itham edildiği ifade edildi. Yaptırım kararında Hazine Bakanlığı’nın, füze geliştirme programında çalıştığı belirtilen 5 İran Savunma Bakanlığı yetkilisini de kara listeye aldığı kaydedildi.

Kararın ihlaliymiş!

İran, ilki ekim, diğeri ise kasım ayında olmak üzere iki füze denemesi gerçekleştirmişti. BM paneli, bu füze denemelerinin BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan İran’ın balistik füze sistemleri geliştirmesini yasaklayan kararın ihlali anlamına geldiğine hükmetmişti. İran ise yaptığı füze denemelerini kabul etmiş, ancak bu denemelerin BM kararlarını ihlal etmediğini, sadece savunma amaçlı olduğunu iddia etmişti. ABD, nükleer anlaşmaya uygun şekilde İran’a uygulanan uluslararası yaptırımları kaldırabileceğini açıklamıştı.