“45 günlük süre” 5 gün sonra doluyor

“45 günlük süre” 5 gün sonra doluyor
*Erdoğan, TBMM başkanına danışıp seçimlerin yenilenmesine karar verecek. Erdoğan’ın başbakan atadığı geçici bakanlar kuruluna parti gruplarından oy oranına göre üye alınacak

Düğüm 5 gün sonra çözülecek

Mevcut hükümetle seçime gitme olasılığı da var. Ancak partiler sıcak bakmıyor. Bunun için 23 Ağustos’tan önce Meclis’in olağanüstü toplanıp seçim kararı alması gerekiyor.

Hükümet 23 Ağustos tarihine kadar kurulamazsa erken seçim olacak. Ancak erken seçimin nasıl olacağı konusunda kulislerde üç senaryo konuşuluyor.

Anayasaya göre yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Başkanlık Divanı seçiminden sonra  kırkbeş gün içinde Bakanlar Kurulu’nun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı’na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Yenilenme kararı Resmî Gazete’de yayımlanacak ve seçime gidilecek. Seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisindeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasî parti gruplarından, oranlarına göre üye alınacak. Siyasî parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakan’a bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu yenilenme kararının Resmi Gazete’de ilânından itibaren beş gün içinde kurulacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak.

Azınlık hükümeti

Siyasi kulislerde ikinci senaryo olarak erken seçime azınlık hükümeti ile gidilmesi konuşuluyor. Meclis’in erken seçim kararı alması halinde mevcut hükümet ile seçime gidilmesi de kulislerde konuşuluyor. AKP TBMM kararıyla seçime gidilmesi gerektiğini ifade ediyor. Ancak bunun için 23 Ağustos’tan önce Meclis’in olağanüstü toplanıp seçim kararının alınması gerekiyor.

Olağanüstü toplantı

TBMM, tatil veya araverme sırasında belli bir konuyu görüşmek için Cumhurbaşkanı veya Meclis Başkanı’nın çağrısı üzerine toplanabiliyor. TBMM Başkanı doğrudan toplantı çağrısında bulunabileceği gibi, üyelerin 1/5’inin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini en geç 7 gün içinde yerine getiriyor. TBMM, Cumhurbaşkanı veya Meclis başkanınca yapılan çağrıda belirtilen gün ve saatte toplanıyor. Olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 184 milletvekilinin Genel Kurul’da hazır olması gerekiyor. Aksi halde çağrı düşüyor.