O ülke artık resmen NATO üyesi

O ülke artık resmen NATO üyesi
Karadağ'ın NATO üyeliği tüm müttefiklerin onayının ardından resmen başladı. İttifakın 29. üyesi olan Karadağ için çarşamba günü Brüksel'deki NATO karargahında tören düzenlenecek. Karadağ'ın ordusu 2 bin askerden oluşuyor.

Doğu Avrupa ülkesi Karadağ NATO’nun 29. resmi üyesi oldu. Tüm müttefiklerin onayını alan Karadağ için çarşamba günü Brüksel’deki NATO karargahında bir tören düzenlenecek. Karadağ Başbakanı Dusko Markovic ile bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, üye olmak isteyen diğer ülkelere de mesaj gönderdi:

“Karadağ‘ın NATO’ya kabulü, üye olmak isteyen diğer ülkeler için de önemli sinyal. Eğer bir ülke gerekli reformları yapar, demokratik adımlar atar, güçlü bir hukuk yapısı kurarak ortak bir savunma mekanizması kurmak için ordusunu çağdaş dünyaya uydurursa, işte o zaman bizim müttefikimiz olabilir.”

 

NATO’ya son olarak 2009 yılında Arnavutluk ve Hırvatistan katılmıştı. Coğrafi konumu nedeniyle NATO’ya önemli katkılar sağlayacak olan Karadağ‘ın ordusu yaklaşık 2 bin askerden oluşuyor. Ülkenin yıllık savunma harcamasıysa 69 milyon Dolar civarında.