Obama bile Yahudilere 'Yeter'dedi

Obama bile Yahudilere 'Yeter'dedi
Gazze'de korkunç bir katliama imza atan ve 610 Filistinliyi öldürüp, 3 bin 700'den fazla kişiyi de yaralayan İsrail, sonunda ABD Başkanı'nın bile sabrını taşırdı. İsrail'i ilk kez açık biçimde eleştiren Başkan Obama, "Artık daha fazla sivilin öldürüldüğünü görmek istemiyoruz" çıkışı yaptı.

Obama bile Yahudilere 'Yeter'dedi

İsrail'in kara, hava ve denizden aralıksız vurduğu Gazze'de artan can kayıplarından ciddi endişe duyduklarını belirten ABD Başkanı Barack Obama, "Artık daha fazla sivilin öldürüldüğünü görmek istemiyoruz" diye konuştu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ateşkes konusunda girişimlerde bulunmak üzere Orta Doğu'da bulunduğunu belirten Obama, "Birçok defa söylediğim gibi, İsrail'in Hamas'ın roket ve tünel saldırılarına karşı kendisini savunma hakkı vardır. İsrail, operasyonlarının neticesinde, Hamas'ın Gazze'deki terörist altyapısını zaten önemli ölçüde zarara uğrattı" dedi. Obama, Filistinli sivillerin ölümlerinin giderek sayısının artması ve İsraillilerin can kayıplarından ciddi endişe duyduğunu söyledi.

ABD yardımı
ABD'nin Gazze'deki insani durumun düzeltilmesinde kullanılmak üzere 47 milyon dolar yardımda bulunacağı açıklandı. ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre, acil insani yardımlarda kullanılacak bu fonla Gazze'deki Filistinlilerin barınak, gıda ve tıbbi ihtiyaçları karşılanacak. 

Ölü sayısı 635
7 temmuzda başlayan kanlı İsrail saldırılarında bugüne kadar Gazze'de ölenlerin sayısı 635'a, yaralı sayısı ise 3 bin 700'e yükseldi. İsrail'in Deyr el Balah'taki El Aksa Şehitleri Hastanesi'ne düzenlediği saldırıda en az 5 kişi öldü, aralarında sağlık görevlilerinin de bulunduğu 70'ten fazla kişi de yaralandı. Pazartesi günkü saldırılarda 16'sı çocuk 56 kişi can verdi. 

En ağır kayıp
İsrail de son yılların en büyük askeri kaybını verdi. Saldırılar sırasında ölen İsrail askeri 27'ye yükseldi. Hamas'ın roketleriyle de, İsrail topraklarında 2 sivil yaşamını yitirdi. İsrail ordusu, bir askerin de kayıp olduğunu duyurdu.