Obama’ya yanıt: Sınır namusumuzdur

Obama’ya yanıt: Sınır namusumuzdur
ABD Başkanı’nın “Türkiye sınır güvenliğini artırmalı” sözüne TSK cevap verdi

Obama’ya yanıt: Sınır namusumuzdur!

ABD yönetiminin eleştirileri üzerine Suriye’de çatışmaların başlamasından bu yana sınırda 175 bin kişinin yakalandığını açıklayan Genelkurmay, hududun bir milletin namusu olduğu inancıyla görevlerin yerine getirildiğini belirtti.

Açıklamada, “Erinden kıdemlisine kadar, özveri ve fedakârlıklarla, çoğu zaman imkânları zorlayarak, zor arazi şartları ve hava koşullarına rağmen hududun emniyetini sağlamakta ve yaptığı şerefli görevden gurur duymaktadır” denildi.

Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı personelinin, hududun bir milletin namusu olduğu inancıyla görevlerini yerine getirdiğini belirterek, “Erinden en kıdemlisine kadar, büyük özveri ve fedakarlıklarla, çoğu zaman imkanları da zorlayarak, zor arazi şartları ve hava koşullarına rağmen hududun emniyetini sağlamakta ve yaptığı şerefli görevden gurur duymaktadır” açıklamasında bulundu. Genelkurmay Başkanlığının, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) vasıtasıyla yaptığı bilgilendirmede, Türkiye’de gümrük kapıları hariç, kara hudutlarının korunmasının 3497 sayılı Kanun gereği Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın sorumluluğunda olduğu vurgulanarak, bu kapsamda görevli personel sayıları ve yapılan faaliyetlere değinildi. Suriye’de çatışmaların başladığı 2011 yılından itibaren, bugüne kadar 48 binden fazla hudut geçiş teşebbüsüne müdahale edildiği, 175 bin şahsın yakalandığı, 5,5 milyon litre akaryakıt, 3,5 ton uyuşturucu ve 4 bin silah ve benzeri kaçakçılık malzemelerinin ele geçirildiği sıralanan açıklamada, 2012-2013 yılları arasındaki artış miktarının yaklaşık 4 kata eriştiği vurgulandı. Ordu mensubu 9 personelin hudut olaylarına müdahale esnasında yaralandığı  belirtildi ve  “Bugüne kadar Türkiye’ye sığınan Suriye vatandaşlarının sayısı 1 milyon 625 bin kişiye ulaşmıştır” denildi.

ABD uyarmıştı
IŞİD ile mücadele konusunda Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Türkiye’nin bu konuda daha fazlasını yapabileceğine ve yapması gerektiğine inandıklarını söyledi. Earnest bir soru üzerine, Obama’nın sözlerini hatırlattı ve “Türkiye’nin attığı bazı adımlar bu konuda yapıcı olmaya yönelik istekliliğini gösteriyor ama daha fazlasını yapabileceklerine ve yapmaları gerektiğine inanıyoruz” dedi.  Obama, “IŞİD, Türkiye’den Suriye’ye geçen binlerce savaşçıyla güç sağlıyor. Geçişleri engellemek için Türk otoriteler ihtiyacı olan kapasiteyi tam olarak artırmış değil”  diye konuşmuştu.