Öcalan'ı da Okuldan Atmamışlardı!

Ege Üniversitesi'nde şehit edilen Fırat Çakıroğlu ile ilgili yapılan bir haber konuyu yeniden gündeme getirdi. Yapılan haberde, Çakıroğlu'nu bıçaklayarak şehit eden PKK'lı katilin okuldan atılma kararının, yeni rektör tarafından kaldırıldığı iddia ediliyordu.

Hatırlatalım, 20 Şubat 2015 tarihinde yaşanılan olaydan sonra (üzerinden 2 sene geçmesine rağmen) katil öğrencilikten atılmamıştı. Dahası katile yardım eden PKK'lılar da okuldan atılmamış, göstermelik uzaklaştırma cezaları almışlardı!

***

Çakıroğlu, okulunda başarılı bir öğrenciydi, tarih bölümü birincisi olarak mezun olmak üzereydi. Formasyon eğitimini tamamlaması ve bazı yasal prosedürlerin yerine getirilmesi gerektiği için 20 Şubat 2015 tarihinde okuluna gitmişti.

Bu tarihe kadar "PKK terör örgütünün varlığı, faaliyetleri, yapılanması" hakkında okulda kapsamlı eylemler düzenledi, anayasal eğitim hakkının korunmasını istedi.

Sosyal medyadan "Bu faşisti öldüreceğiz" diyerek hedef gösterdiler, vatansever öğrencilere saldırılar düzenlediler, okulu PKK'nın etkinlik alanına çevirdiler. Tüm bu yaşananlar karşısında dönemin okul yönetimi kulaklarını tıkıyor, emniyet ve savcılar ise Çözüm süreci bahanesiyle harekete geçmiyordu. 

Ve 20 Şubat 2015…

Formasyon imzası için gittiği okulda Çakıroğlu'nu kavganın ortasına çekiyor gibi göstererek, kampüsün içinde "profesyonel" bir şekilde bıçaklayarak şehit ettiler.

Fırat'ın şehit edilmesinden sonra dönemin Üniversite senatosu yayınladığı bildiride, Üniversitemiz kampüsünde 20 Şubat 2015 Cuma günü akşam saatlerinde, başlangıçta bir öğrenci anlaşmazlığı şeklinde ortaya çıkan olay giderek çatışmaya dönüşmüştür. Alınan tüm güvenlik önlemlerine rağmen öğrencilerin birbirini yaralamasıyla sonuçlanan çatışmada ne yazık ki 1 öğrencimiz hayatını kaybetmiştir" şeklinde skandal ifadeler kullanıldı.

Planlı ve organize saldırının üzerinden geçen 2 yıla rağmen hukuki anlamda doğru düzgün bir ilerleme kaydedildiğini söylemek zor.

***.

Tekrar hatırlatalım, Çakıroğlu'nun katili okuldan atılmamıştır, (gazetenin iddia ettiği şekilde) bir karar alındıysa da uygulamaya konmamıştır.

Çakıroğlu'nu şehit eden tek kişi değildir. Örgütün diğer üyeleri okulu bitirmişler ve hayatlarına kaldıkları yerden devam etmektedirler.

Dönemin üniversite yönetimi, savcılık ve emniyetin ilgili yetkilileri hakkında herhangi bir görevi ihmal soruşturması açılmamıştır.

Cinayeti işleyen kişi PKK terör örgütü üyesi olmasına rağmen, Fırat Çakıroğlu terör şehidi sayılmamıştır.

***

Çakıroğlu'nu şehit eden PKK'lının üniversiteden atılmaması, akıllara ister istemez Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisiyken okuldan sadece 15 gün uzaklaştırılan Abdullah Öcalan'ı getiriyor.

1972 yılının bahar aylarında, Doğu Perinçek ve arkadaşları (Şafak Grubu) tarafından çıkarılan "Şafak Bildirisi" isimli yayını dağıtan ve güvenlik güçleriyle çatışan Öcalan gözaltına alındı. 7 Nisan 1972 tarihinde, yasa dışı örgüt üyesi olmak ve güvenlik güçleriyle çatışmak suçlarından 6 ay kalacağı Ankara / Mamak Cezaevi'ne gönderildi.

24 Ekim 1972 tarihinde serbest kalan Öcalan üniversiteden sadece 15 günlük uzaklaştırma cezası alarak, eğitimine kaldığı yerden devam edebildi.

Hâlbuki dönemin Ankara Siyasal Bilgiler yönetimi, olaylara karışan öğrencilerin okulla ilişkilerini kesmiş olsa, Öcalan yeniden üniversiteye dönemeyecek, henüz temellerini atmaya başladığı PKK terör örgütüne yandaş bulamamış olacaktı.

Yazarın Diğer Yazıları