Öcalan’ı Erdoğan kahraman yaptı!

Öcalan’ı Erdoğan kahraman yaptı!
İngİltere’nin IRA’yı kabullenmesi gibi Erdoğan’ın da teröristbaşını muhatap aldığını yazan Frankfurter Rundschau gazetesi, “Yıldızı giderek yükselen Öcalan’ın posterleri Suriye’nin Kürt bölgesinde dalgalanmaya başladı. Barzani’nin IŞİD önünden kaçmasının ardından, şimdi 15 bin PKK’lı kahraman olarak görülüyor” ifadelerini kullandı.

Dünya basını U dönüşüne geniş yer verdi
Recep Tayyip Erdoğan’ın terör örgütü PYD’ye “Evet” demeyiz açıklamalarının ardından Türkiye’nin koridor açıp geçişlere izin vermesi dünya basınında geniş yer buldu. İngiltere’nin IRA’yı kabullenmesi gibi Erdoğan’ın da teröristbaşını muhatap aldığını yazan Alman Frankfurter Rundschau gazetesi, “Yıldızı giderek yükselen Öcalan’ın posterleri Suriye’nin Kürt bölgesinde dalgalanmaya başladı. Barzani’nin IŞİD önünden kaçmasının ardından, şimdi 15 bin PKK’lı kahraman olarak görülüyor. Erdoğan, Öcalan’ı kahraman syaptı” ifadelerini kullandı. İngiliz gazetesi Financial Times, BBCTürkçe tarafından yansıtılan haberinde “Türkiye’nin ABD’nin baskısına direnemeyerek Kobani politikasında bir U dönüşü yaşadığını” yazdı. Yazıda, Türkiye’nin, “şaşırtıcı bir U dönüşüyle” ABD’nin baskılarına “boyun eğdiği ve topraklarını Kobani’ye geçmek isteyen Iraklı Kürt peşmergelere açtığı” savunuluyor. İngiliz Times gazetesinde yer alan bir haberde, Türkiye’nin de beklenmedik bir şekilde “Iraklı Kürtlerin Kobani’ye geçişine izin vereceğini” açıklamasına yer veriliyor. Türkiye’nin açıklamasının ardından Irak’ın Süleymaniye kentinde eğitilen Kürt savaşçı biriminin harekete geçtiği öne sürülüyor. Independent gazetesinin tanınmış yazarı Patrick Cockburn “Kürtler Kobani’yi kurtarabilir mi?” başlıklı yazısında, Washington’ın Türkiye’nin direncine sabrının tükendiğini, bu nedenle politikasını değiştirerek Kobani’deki Kürtlere havadan silah yardımı yaptığını öne sürdü.

“ABD’nin sabrı taştı” 
Ankara’nın kararını, Türk hükümetinin tutumunda gerçekleştirdiği “önemli bir değişiklik” olarak gören ABD’nin New York Times gazetesi, “Haftalarca kenti (Kobani’yi) savunan Kürt savaşçılarına destek amacıyla savaşçı ve silahların sınırlarından geçmesini reddeden Türk hükümetinin Kürt liderleri ve Washington’u hayal kırıklığına uğrattığını” yazdı. Bir diğer ABD gazetesi Wall Street Journal, “Askeri yetenekleri olan kayda değer bir Kürt takviyesi için yolu açarken Türkiye’nin attığı adım,  ABD yetkililerini, kilit bir müttefiğin gösterdiği işbirliği düzeyi konusunda tam tatmin etmedi. Üst düzey bir ABD’li yetkili, Türkiye’nin Kobani’ye takviye amıacıyla sadece Irak’ın Kürtlerine izin verdiğine, Türkiye ve Suriye’deki Kürtlere izin vermediğine işaret etti” diye yazdı.