Öcalan’ın çağrısına PKK’dan ‘şartlı’ evet

Öcalan’ın çağrısına PKK’dan ‘şartlı’ evet
PKK’nın, İç Güvenlik Paketi’nde değişiklik şartına AKP ‘evet’ dedi.

PKK istedi iktidar yaptı

ÖCALAN’ın “silahsızlanma kararı” almasını istediği terör örgütünün Kandil’deki elebaşıları İç Güvenlik Paketi’nde değişiklik istedi. Haber çıktıktan birkaç saat sonra HDP’li Buldan, “Pakette değişiklik yapılacak” dedi.

Haber: Salim Yavaşoğlu

Kandil, “silah bırak” çağrısında bulunan teröristbaşına “İç Güvenlik Paketi” şartı
koştu. HDP’li Pervin Buldan, iyileştirme yapılmadan paketin çıkmayacağını söyledi. İktidara ihanet sürecinin yol haritasını kabul ettiren teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın “Silah bırakmak için kongre yap” diye seslendiği PKK’nın dağ kadrosu KCK, “İç Güvenlik Yasası” şartını ileri sürdü. Bu şarta hükümet kanadından anında yanıt geldi. HDP’li Buldan tasarında bazı değişikliklerin yapılacağını açıkladı. PKK’nın İmralı ve Kandil’in talimatıyla HDP üzerinden yürüttüğü sözde çözüm sürecini resmileştiren Dolmabahçe açıklamasına Kandil’deki terör örgütü KCK’dan şartlı destek geldi. KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Öcalan’ın, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder tarafından açıklanan çağrısına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Öcalan’ın PKK’ya silah bırakmak için olağanüstü kongreyi toplamaya çağırması “tarihi bir adım” olarak değerlendirilen açıklamada şöyle denildi: “Samimiyet ve uygulama sırası AKP’ye gelmiştir. Bunun ilk göstergesi İç Güvenlik Paketi’nin geri çekilmesi olacaktır. İç Güvenlik Paketi’nde ısrar, sürecin ruhuna uygun olmayan bir tutum. Hükümetin sorumluluklarını yerine getirmesi durumunda bizlerin de sorumluluklarımızı yerine getireceğimizi belirtiyor ve taahhüt ediyoruz.” Açıklamada ayrıca “süreci ilerletmek ve sonuca götürmek için” Öcalan’la KCK yönetiminin “gecikmeden görüştürülmesi gerektiği” dile getirildi.

Anında yanıt geldi
KCK’nın açıklamasına birkaç saat sonra yanıt geldi. Hükümetle Dolmabahçe’de ortak açıklama yapan HDP heyetinde yer alan Grup Başkanvekili ve İmralı heyeti üyesi Pervin Buldan, hükümet ile yaptıkları görüşmede gündeme getirdikleri iç güvenlik paketinde bazı değişikliklerin yapılacağını ve parti olarak itiraz ettikleri haliyle paketin çıkmayacağını söyledi. Buldan, şöyle dedi: “Bakalım verilen sözler tutulacak mı, adımlar atılacak mı, o 10 madde üzerinde bir mutabakat sağlanabilecek mi, Bu 10 madde üzerinde mutabakat sağlanırsa PKK kongresini toplayacak, ondan sonra belki yeni bir Türkiye’den bahsedebiliriz. Bu 10 madde üzerinde müzakere yürütülmesi konusunda bir mutabakat durumu var, olmasaydı o açıklama olmazdı. Çünkü sonuçta ortak bir metin olarak okundu bu metin. Şu andan itibaren yapılması gereken şeyler, hızla izleme kurulu ve heyetimizin adaya giderek bu 10 madde üzerinde tartışmaları başlatması gerekir.”

Belgeye dönüşmeli
Buldan, hükümet ve kendilerinin el birliği ile bu konuda bir an önce çalışma başlatmaları gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: “Hükümet, komisyonlarını kurmalı, adaya göndermeli, adada bunlar taahhüt altına alınmalı, yani bunların artık bir belgeye dönüşmesi lazım. Sonuçta bir seçim sürecine giriyoruz ve seçim sürecinde belki genel kurul kapanmadan paketler çıkarmak mümkün olmayabilir. Dolayısıyla bir çok şey seçim sonrasına kalacak ama seçimden önce yapılması gereken çok şey var. Bütün bu 10 madde üzerinde belgeler ve imzalar olmalı.”