Öcalan'ın siyaset engeli kaldırıldı!

Öcalan'ın siyaset engeli kaldırıldı!
PKK'nın birçok talebinin yanı sıra 'eş başkanlık' sistemini içeren "Demokratikleşme Paketi" Meclisten geçti, İmralı'nın önü açıldı

Meclis Genel Kurulu'nda "demokratikleşme paketi" adı verilen yasa kabul edildi. Bu yasa ile partilere üyelikle ilgili yasakların kaldırılması ve "eş başkanlık" getirilmesi "teröristbaşı Abdullah Öcalan da bir partiye üye olabilir" tartışmalarını da beraber getirdi. Dün Meclis'ten geçen yasada şunlar yer alıyor. 

* Siyasi partiler, tüzüklerinde yer almak ve iki kişiden fazla olmamak kaydıyla eş genel başkanlık sistemini uygulayabilecek. 

* Siyasi partiler ve adaylar tarafından yapılacak her türlü propaganda, Türkçe'nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerde de yapılabilecek
* Siyasi partilerin ilçe teşkilatı; ilçe kongresi, ilçe başkanı, ilçe yönetim kurulu ve kurulmuş ise belde teşkilatından meydana gelecek. Parti tüzüğünde ilçe disiplin kurulu teşkili de öngörülebilecek. Beldelerde teşkilat kurulması zorunlu olmayacak. 

* Toplantı ve gösteri yürüyüşleri, tüm il ve ilçe sınırları içerisinde söz konusu hükümlere uyulmak şartıyla her yerde yapılabilecek. 

* Belirlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü yer ve güzergahı yerel gazeteler ile valilik ve kaymakamlık internet sitelerinden ilan edilerek halka duyurulacak. 

* Açık yerlerdeki toplantılar ile yürüyüşler güneş batmadan önce dağılacak şekilde, kapalı yerlerdeki toplantılar ise saat 24.00'e kadar yapılabilecek. 

* Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde katılımcıların ve konuşmacıların ses ve görüntüleri kolluk tarafından yapıldığı belli olacak şekilde kaydedilebilecek. Elde edilen kayıt ve görüntüler şüphelilerin ve suç delillerinin tespiti dışında başka bir amaçla kullanılamayacak. 

* Özel Öğretim Kurumları Kanunu hükümlerine tabi olmak üzere, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerle eğitim ve öğretim yapmak amacıyla, özel okul açılabilecek. Bu kurumlarda eğitimi ve öğretimi yapılacak dil ve lehçeler Bakanlar Kurulu kararıyla tespit edilecek. Bu kurumların açılmasına ve denetimine ilişkin esas ve usuller, Milli Eğitim Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek. 

* Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyas” düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle; Bir kişiye kamuya arz edilmiş olan bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya kiraya verilmesini, Bir kişinin kamuya arz edilmiş belli bir hizmetten yararlanmasını, Bir kişinin işe alınmasını, Bir kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını engelleyen kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile ezalandırılacak. 

* Köyler eski isimlerini alabilecek. 

* Ön seçimler esnasında yapılacak propagandalarda Türkçe'den başka dil ve yazı kullanılması yasağı kaldırılıyor, adayların ön seçim propagandasında kendilerini Türkçe'den başka dil ve yazıyla da ifade edebilecek. 

* Şapka İktisası Hakkında Kanunla, Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanunun koyduğu yasaklara veya yükümlülüklere aykırı hareket edenlere iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilmesini düzenleyen Türk Ceza Kanununun 222'nci maddesi, yürürlükten kaldırılıyor.