Öğrenciler büyük tehlike altında

Öğrenciler büyük tehlike altında
Tüketici Hakları Derneği yetkilileri, piyasadaki bazı okul çantası, önlük, ayakkabı, pantolon kalem, silgi, kalemtıraş gibi okul kıyafet ve malzemelerinin adeta ölüm saçtığını duyurdu

Tüketici Hakları Derneği (THD), öğrencilerin okul çantaları, giyim, ayakkabı ve kırtasiye ürünlerindeki kanserojen kimyasallar nedeniyle büyük tehlike altında olduğunu ifade etti. THD Başkanı Turhan Çakar, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ile bağımsız Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı’nın denetimler sonucu güvensiz olduğu tespit edilen bazı ürünleri yakaladıklarını açıkladığını, ancak bu ürünler konusunda bilgi vermediğini söyledi. Çakar, yakalanan ürünlerden vatandaşın haberdar olması ve önlem alması için ürünlerin marka ve menşei, imalatçısı, ithalatçısı ve iletişim bilgilerinin Bakanlık tarafından kamuoyuna açıklanmasını isteyerek, “Bakanlık, risk ve tehlike altındaki öğrencilere ve velilerine bugüne kadar bilgi vermediği için güvensiz ürünleri kullanmak durumunda kalacak olan öğrenciler büyük tehlike altında olacaktır” dedi.

Risk büyük

* Okul çantaları, spor ve beslenme çantalarında kullanılan azo renklendirici boyar maddeler, kanserojen ve allerjen etkilere sahip. Beslenme çantalarında ayrıca kanserojen etkiye sahip fitalatlar da kullanılıyor.

* Önlük, çorap, pantolon, ayakkabı ve öğrencilerin kullandığı diğer giyim eşyalarında da konserojen azo renklendirici boyar maddelerin yanı sıra kadmiyum ve nikel gibi ağır metaller, organostanik bileşikler kullanılıyor. Ağır metaller böbreklerde, karaciğerde ve eklemlerde birikiyor. Kadmiyum, böbrek fonksiyonlarının bozulmasına, mide ve karaciğer zedelenmesine, kemik erimesine, hipertansiyona, mide bulantısına, kusma ve ishale, bel ve kas ağrılarına, kemik yumuşaması ve zedelenmesine, kemik kırıklarına, kilo kaybı ve görme bozuklukları ile akciğer ve prostat kanserlerine neden oluyor. Nikel deride kaşıntı, tahriş, egzama ve alerji gibi rahatsızlıklara, boğaz ve akciğer kanserlerine yol açıyor. Organostanik kalay bileşikleri sinir sistemini, iç çamaşırlarında kullanılan alev geciktirici kimyasallar ise bağışıklık ve üreme sistemini olumsuz etkiliyor.

* Okul kırtasiye ürünlerinde (kalem, silgi, kalem kutusu, makas, pastel ve sulu boya vs)de yine azo renklendirici ve azo boyar maddeler ile fitalatlar kullanılıyor.