Öğrenme süresince görme etkisi yüzde 83’tür

Öğrenme süresince görme etkisi yüzde 83’tür
Türkiye’de her 3 çocuktan birindeuzak veya yakını görme sorununa rastlanırkenbu durum çocukların her alandakibaşarısını olumsuz etkiliyor.

Tedavisi yapılmamış veya geç kalınmış göz bozuklukları ilerleyen yıllarda tedavisi son derece güç farklı problemlere de yol açabiliyor. Dünyagöz Ataköy’den Op. Dr. Tülay Kılıç, “Sorunun farkında olmayan aileler çocuklarının derslerdeki başarısızlığını ‘Öğrenme yeteneği düşük’ diye nitelendirebiliyor. Oysa genellikle çocuklar öğrenme kabiliyetlerindeki eksiklikten dolayı değil, iyi göremedikleri için derslerinden geri kalabiliyor” diyor.

Her 3 çocuktan birinde görülüyor Türkiye’de çocuklarda görme bozukluğu oranının yüksek olduğunu belirten Dünyagöz Ataköy’den Op. Dr. Tülay Kılıç, “Ülkemizde her üç çocuktan birinde göz bozukluğu var. Bu sorunun farkında olmayan aileler çocuklarının derslerdeki başarısızlığını ‘Öğrenme yeteneği düşük’ diye nitelendirebiliyor.

Oysa çocuğun öğrenme kabiliyetinde bir eksiklik yok, çocuk iyi göremediği için derslerinde geri kalabiliyor. En önemlisi de göz bozukluğunda gerekli önlemler zamanında alınmazsa çocukta ilerleyen yıllarda tedavisi daha
güç olan bir göz tembelliği tablosu oluşabilir” diyor. Görme bozukluklarının görülme sıklığı yaşa bağlı olarak artarken
göz tembelliği, şaşılık, miyopi, hipermetropi ve astigmat çocuklarda en sık görülen sorunlar arasında yer alıyor. Tablet, cep telefonu ve bilgisayarların göz yorgunluğunun ana kaynakları arasında yer aldığına dikkat çeken Op. Dr. Tülay Kılıç, “Çocuklar bu ekranlar karşısında saatlerce vakit geçirebiliyorlar. Ancak uzun süre sabit bir ekrana bakmak çocuklarda başta gizli kaymalar olmak üzere kuruluk gibi birçok göz sorununu beraberinde getirebiliyor.”

Çocuklarda görme bozukluklarında en sık kırma kusurları (hipermetropi, astigmat, miyopi), şaşılık ve göz tembelliği
ile karşılaşıldığını belirten Op. Dr. Tülay Kılıç, “Çocuklar genellikle bir görme bozukluğu yaşadığının farkına varamaz. Bu nedenle ailelerin farkındalığı ve duyarlılığı çocukların göz sağlığı için büyük önem taşıyor. Aileler, 0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için mümkünse doğumdan hemen sonra, yoksa 6-12 aylıkken,
okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesini yaptırmalıdır” diyor.

Bu belirtilere dikkat!

Göz kayması,
-Göz kapağı düşüklüğü,
-Çapaklanma, şişlik,
-Bir gözü kapayarak bakma,
-Çocuğun tahtayıiyi görememesi,
-Okurken satır atlaması,
-Cümleleri eliyle takip etmesi,
-Gözlerini kısarak bakması,
-Televizyonu yakından seyretmesi,
-Gözlerde sulanma,
-Sık sık göz kaşıma,
-Gözde, başında ağrı,
-Aktivitelerde gösterilen düşük performans
göstermesi
-Ödevlerini yaparken zorlanması