Pekin: Yanlış hesaplar yüzünden kaybedeceği

Pekin: Yanlış hesaplar yüzünden kaybedeceği
Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesinin tarihin tekerrürü gibi durduğunu belirtti

Pekin, “İngiltere ile Osmanlı arasındaki Balta Limanı Antlaşması (1838) yine Osmanlı Devleti ile Rusya arasındaki Hünkar İskelesi Antlaşması (1833) yapılmış, sonucunda 1854 yılında Rusya ile Osmanlı Devleti savaşa girmişti. Osmanlı İmparatorluğu o dönemde parçalanmıştı. Bize de böyle olacak gibi geliyor bana. Böyle devam ederse mevcut durumda karambole getirileceğiz ve Kürt devleti kurulacak” dedi. Bölgede çok sayıda gücün olmasının Türkiye’nin aleyhine olduğunu kaydeden Pekin şunları söyledi: “Bu kadar bölgesel, Avrupa ve küresel gücün bu işe karışması Türkiye’nin aleyhine olur. Biz buna zemin hazırladık. Biz tuttuk uçak düşürdük. Uçak düşürme olayı kaza değilse, tesadüf değilse ki inanmıyorum, bu olayı yaratmak için yapılan bir olay. Türkiye’nin umduğu uçuşa yasak bölge ya da güvenlikli bölge olmayacak. Yanlış hesaplar yüzünden kaybedeceğiz diye düşünüyorum.”

Yalnız kalacağız

Batı’nın usta bir oyunla Türkiye ve Rusya’yı karşı karşıya getirdiğini ifade eden Pekin, şöyle devam etti: “Biz Rusya ile boğuşurken Batı, Kürt devletini kuracak. Türkiye yalnız başına kalacak. İngiltere, Fransa ve ABD ‘geçiş döneminde Esad olabilir, sorun yok’ tavrında. Bizimkiler ise hala bununla uğraşıyor. Öte yandan güvenlik birimlerinin hazırladığı rapor da inandırıcı değil. Nereden biliyorlar ki Türkiye’nin uydusu yok. ABD’nin, İsrail’in uydusu var, oradan alıyoruz. Rusya’nın uydusu var. Bu durumda dışarıdaki operasyonlar, içeriye hiç bir fayda sağlamaz. Bizim askerimiz Barzani bölgesini IŞİD’e karşı koruyor, hiçbir anlamı yok.” Türkiye’nin Türkmenlere yönelik bir adım atması gerektiğine değinen Pekin, “Keşke Türkiye bunu Türkmenler için yapsaydı. Tuzhurmatu ve Kerkük’teki Türkmen varlığı için yapsaydı belki sorun olmazdı. Büyük ihtimalle Türkiye’nin Irak’ın kuzeyindeki gaz alımı var, bunun için yapılmıştır. Rusya ile krizden sonra yer arıyor hükümet. Bunun bir tezahürü oldu. Rusya’ya mesaj verildi” şeklinde konuştu.

PYD bölgeye yerleşti

İsmail Hakkı Pekin, Suriye’de NATO ülkelerinin; İngiltere, Fransa ve Almanya’nın bir araya gelmesinin de Türkiye için olumsuz olduğuna dikkat çekti. Orta Doğu’da paylaşımın ABD ve Rusya’nın istediği gibi olacağını vurgulayan Pekin, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunun üzerine Almanya ve Fransa devreye girdi. NATO görüntüsü adı altında devreye girdi. PYD bölgede bir yer edinmiş durumda. Bir Kürt oluşumu olacak, bunu önlemek mümkün değil artık.”