OHAL İlan Edildi!

OHAL İlan Edildi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişimine ilişkin beklenen tarihi açıklamayı yapıyor. Erdoğan, tüm ülkede 3 ay süreyle Olağanüstü Hal İlan edildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MGK-Bakanları Kurulu toplantılarından sonra beklenen tarihi açıklamayı yapıyor. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

- Asker elbisesi giymiş teröristler, milletimizi ve siyaseti hedef almıştır. Milletimiz bunlara en güzel cevabı vermiştir. 

- Darbe girişimi cumhuriyet tarihinde ilk defa vatandaşlar tarafından bastırılmıştır. Darbe girişiminde bulunanların açtığı ateş sonucu şu ana kadar 246 masum insan hayatını kaybetmiştir. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. 

- Cumhurun başkanı olarak milletimle iftihar ediyorum. Demokrasi tarihine bir kahramanlık destanını milletimizle birlikte yazdık.

- Türkiye'de 3 ay süreyle tüm ülkede OHAL ilan edilmesini kararlaştırdık. Anayasamızın 120.maddesine göre OHAL ilan ettik.

- OHAL sonrasında ekonomik girişimlerin hiçbir kaygısı olmamalıdır. Yatırımlarımıza kararlı bir şekilde devam edeceğiz...

OHAL nedir? Neler değişecek?

Darbe girişiminin ardından tüm ülkedeolağanüstü hal ilan edildi. 

Olağanüstü hal "Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde" ilan ediliyor. 

6 AYI GEÇEMEZ AMA UZATILABİLİR

Karar, "Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulu'nun da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân" edebilebiliyor.

Olağanüstü hal süresini Meclis değiştirebilir, Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir.

Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, kanun hükmünde kararnameler çıkarabilir. 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI, BASIM YAYIM YASAĞI

Yasalardaki değişiklik Olağanüstü Hal Kanununda düzenlenir. İşte bu dönemde alınabilecek tedbirler: 

- Sokağa çıkma sınırlanabilir veya yasaklanabilir.

- Belli yerlerde veya belli saatlerde kişilerin dolaşmaları ve toplanmaları, araçların seyirleri yasaklanabilir.

- Kişilerin; üstü, araçları, eşyaları aranabilir ve bulunacak suç eşyası ve delil niteliğinde olanlara el konulabilir.

- Gazete, dergi, broşür, kitap, el ve duvar ilanı ve benzerlerinin basılması, çoğaltılması, yayımlanması ve dağıtılması, bunlardan olağanüstü hal bölgesi dışında basılmış veya çoğaltılmış olanların bölgeye sokulması ve dağıtılması yasaklanabilir veya izne bağlanabilir. İzin verilmeyenler toplatılabilir.

- Söz, yazı, resmi, film, plak, ses ve görüntü bantları ve sesle yapılan her türlü yayımı denetlenebilir ve yasaklanabilir.

- Hassasiyet taşıyan kamuya veya kişilere ait kuruluşlara ve bankalara, kendi iç güvenliklerini sağlamak için özel koruma tedbirleri aldırılabilir veya bunların artırılması istenebilir.

- Her nevi sahne oyunları ve gösterilen filmler denetlenebilir, gerektiğinde durdurulabilir veya yasaklanabilir. 

- Ruhsatlı da olsa her nevi silah ve mermilerin taşınması veya nakli yasaklanabilir. 

- Her türlü cephaneler, bombalar, tahrip maddeleri, patlayıcı maddeler, radyoaktif maddeler veya yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı eczalar veya diğer her türlü zehirler ve boğucu gazlar veya benzeri maddelerin bulundurulması, hazırlanması, yapılması veya nakli izne bağlanabilir veya yasaklanabilir ve bunlar ile bunların hazırlanmasına veya yapılmasına yarayan eşya, alet veya araçların teslimi istenebilir veya toplatılabilir.

- Kamu düzeni veya kamu güvenini bozabileceği kanısını uyandıran kişi ve toplulukların bölgeye girişi yasaklanabilir.

- Kapalı ve açık yerlerde yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasaklanabilir, ertelenebilir ve dağıtılabilir.

- İşçinin isteği, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, sağlık sebepleri, normal emeklilik ve belirli süresinin bitişi nedeniyle hizmet aktinin sona ermesi veya feshi dışında kalan hallerde işçi çıkartmaları işverenin de durumunu dikkate alarak üç aylık bir süreyi aşmamak kaydıyla izne bağlanabilir veya ertelenebilir.

- Dernek faaliyetleri; her dernek hakkında ayrı karar almak ve üç ayı geçmemek kaydıyla durdurulabilir.