"OHAL'den de ağır bir dönem olacak"

"OHAL'den de ağır bir dönem olacak"
OHAL yerine uygulanacak yasa teklifini eleştiren CHP'li Alpay Antmen, "Türkiye artık bir hukuk devleti değil. Temel hak ve özgürlükler sınırlandırılıyor" ifadelerini kullandı.

Bilun ÇELİK/Ankara

CHP'nin, TBMM Adalet Komisyonu üyeleri İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan ile Mersin Milletvekili Alpay Antmen, komisyonda AKP ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edilen OHAL yerine uygulanacak terörle mücadele yasa teklifine sert tepki gösterdi.

Teklifteki 3 maddenin dışında diğer hepsinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirten Aydoğan, bunlardan bir tanesinin de özel hayatın gizliliğinin korunması olduğunu ifade etti.

Özel hayatın gizliliği içinde hem kişinin korunması, hem de kişisel verilerin korunması bulunduğunu belirten Aydoğan, "Türkiye hukuk devleti olmaktan çıkıyor, temel hak ve özgürlükler sınırlandırılıyor. Türkiye McCarthy dönemine götürülüyor" dedi.

Özel hayatın birçok yerde ihlal edildiğini vurgulayan Aydoğan, şunları söyledi: "Askeri tesislere girişte, valinin kente giriş çıkışlara izin vermesi, hatta ve hatta iltisak değerlendirmesi, bir mahkeme kararı değil de, idari organlara görevden almaları düzenleyen maddede iltisak değerlendirmesiyle beraber, görevden alınanların çocuklarına, eşlerine kadar, banka hesapları ile alakalı, telefonlar, tape dinlemeleri gibi yetkiler veriyor teklif. Bu artık hayatımızı çekilmez hale getirebilecek bir durum. Yani OHAL döneminden ağır ihlallerin olabileceği bir dönem geliyor. Hem OHAL'in devamı, hem de OHAL'den daha ağır ihlallerin kamu otoritesine, yani idareye verildiği ayrıca kamu denetiminden kaçırıldığı bir döneme giriyoruz."

Genel Kurul'da Türkiye'nin hukuk devletinden uzaklaştığını ısrarla dile getireceklerini belirten Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "OHAL kalktı ama yerine tuhaf bir tablo geldi. Bu düzenlemelerin savunulabilir bir yanı yok. Güvenlikçi politikalar nedeniyle özgürlükler tırpanlanıyor. Oysa güvenliği ancak özgürleşerek sağlayabilirsiniz. Güvenlik sorunu demokrasilerde değil, daha az demokrasinin olduğu ülkelerde çıkar. Biz ısrarla güvenlikçi politikalar nedeniyle, özgürlükçü politikaların yok edilmesine karşı olduk. Biz ülkemizin bekası açısından alınacak tüm tedbirlere varız, ancak bu özgürlüklerin kısıtlanacağı anlamına gelmez. Tek adam yönetimine parlamento eliyle Türkiye'nin teslim olması doğru değil. Bir hakimi ancak, HSK görevden uzaklaştırabilir. Ama teklifte, örneğin 'Yargıtay üyelerini uzaklaştırma kararını Yargıtay Birinci Başkanlar Kurulu uzaklaştırabilir' diye bir hüküm koyuyorlar. Böyle absürd, Anayasa'yı bilen insanların asla hayata geçiremeyeceği hükümler söz konusu. Bunlar iyi niyetle yapılmış şeyler değil."

CHP Milletvekili Alpay Antmen de teklifi şöyle eleştirdi: "Maddelerin çoğu insan aklının kabul edebileceği şeyler değil. Örneğin, kamudan ihraç edilen bir kişi mahkemeden göreve iade kararı alsa bile bunu ilgili bakanın uygulamama hakkı var. Kişi bir kamu kuruluşunda müdür, göreve iadesi söz konusu olduğunda müdür yapmayacağım, mahkemeler karar verecek bakan onayı ile bunu uygulamam, istediğim yerde görevlendiririm, göreve iadesini istediğim yere yaparım deniyor. OHAL kanununa da ilave ettikleri düzenleme vardı, görevine iade edilenleri ikamet ettikleri yer nazara alarak göreve başlatılabilirdi. Onu da çıkarttılar. İstedikleri yere gönderebilecekler, istedikleri bölgeye Ar-Ge çalışanı olarak görevlendirebilecekler. Ankara'da çalışan bir kamu görevlisi görevden alınabilir, mahkemeden göreve iade kararı çıkabilir, bu kamu çalışanını denetleme ya da Ar-Ge görevlerinden birine ve istedikleri bölgeye gönderebilecekler. Maalesef bu kanunda sürgün var. 1980 darbesinden sonra Türk Ceza Kanunda sürgün cezası vardı. Anayasa Mahkemesi bunu iptal etmişti. Maalesef bu da geri gelmiş oldu. Hakimi görevden nasıl alacaklar, anayasa hükmü var. Maalesef Anayasa'ya çok aykırılıklar var, düzeltilmesi gerekir."

TEKLİF NELER GETİRİYOR?

Valiye şüpheli gördüğü kişiyi 15 gün şehirden atma, toplantı ve gösterileri engelleme yetkisi. Generaller dahil tüm askeri personele karargaha girişte detektörden geçme şartı. Eğer detektör sinyal verirse üst arama şartı. Komutanlara karargahta erbaş ve erlerin özel eşyalarını arama hakkı. Kamuya açık alanlarda 24.00'ten sonra toplantıların yasaklanması. Hava karardıktan sonra valiye toplantı yasaklama hakkı. Tüm şahıs ve kurumlara uygulanan arabuluculuk şartının MİT'e uygulanmaması. Bakanlar ve cumhurbaşkanı yardımcısı ancak cumhurbaşkanının izniyle soruşturulabilecek. Vekillere soruşturma iznini meclis başkanı, generallere, genelkurmay başkanı, bakan yardımcılarına bakanlar, valilere içişleri bakanı izin verecek. Yüksek yargı erkanın hakkında ise soruşturma iznini özel kanunlara göre yetkili kurullar verecek. Savcının izninin alınmadığı acil durumlarda kolluk güçlerine askeri karargahlarda arama yetkisi verildi. Kamudan atılanlar, eski görevlerine dönemeyecek. KHK ile ya da yeni getirilen yasa ile kamudan ihraç edilenler, komisyon kararıyla tekrar kamuya alınan kişiler, eski görevlerine atanmayacak. Asker ve polisler kamudan ihraç edildikten sonra geri alınsalar bile kilit görevlere atanmayacak, araştırma bölümlerine verilecekler. Haklarında soruşturma açılan kamu görevlileri ve eşlerinin pasaportları 3 yıl boyunca iptal ediliyor. Soruşturma açılan kamu görevlilerin sadece kendileri değil eşleri ve çocuklarının telefonları dinlenebilecek. nın dinlenmesine izin veriliyor.

Kolluk kuvvetleri gözaltına aldıkları kişiyi, 48 saat tutabilecek. Bu süreyi 2 kez uzatabilecekler. Toplu suçlarda ise bu süre 4 gün olarak belirlendi ve iki kerede uzatma hakkı sunuldu.