Okyanustaki plastik atık oranı belli oldu: Bu rakama çok şaşıracaksınız

Okyanustaki plastik atık oranı belli oldu: Bu rakama çok şaşıracaksınız
Okyanusları temizlemek için yüzeylerine teknolojik düzenekler yerleştirildi. Bu düzeneklere 100 ton plastik atık takıldı. Bu rakamın su tabanına oturan ve kıyıya vuranlardan ayrı, sadece okyanusun içinde bulunanlar olduğunun altı çiziildi.

Hollanda ve ABD’de hayır işlerini sürdüren The Ocean Cleanup isimli şirket, İBB’nin İstanbul kıyısına yerleştirdiği çöp kapara benzer bir proje yürüttü. 

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; Okyanus üzerinde akıntıya ters bir şekilde kurulan sistem sayesinde bir seferde 100 bin kg plastik yakalandı. Bu işlemin nasıl yapıldığı bir video çekilip The Ocean Cleanup şirketinin Twitter hesabından paylaşıldı.

Her ne kadar tek seferde 100 ton plastik yakalanıyor olsa da bu durum oldukça zaman alan bir işlemdir. Projenin kurulumu yapıldıktan sonra haftalarca, hatta aylarca bekleniliyor. Hayır yapan şirketin aktardığına göre yapılan bu çalışma ile okyanuslardaki plastiğin sadece 1000’de 1’ini temizlenebilme ihtimali bulunuyor.

Bu doğrultuda Dünya’nın tüm denizlerinde ve okyanuslarında 100 bin ton plastiğin daha olduğu ortaya çıkıyor. Bu verilerin ancak toplanabilir ve gözlemlenebilir plastiğe ait olduğu açıklandı. Buradan hareketle su tabanına oturan ve kıyıya vuranlar plastik atıkların toplanamayacağı sonucuna ulaşıldı. Ayrıca bir de temizlenmesi mümkün olmayan ve insan hayatına ciddi risk oluşturan mikro plastik sorunu bulunmaktadır.

İŞTE TWİTTER''DA PAYLAŞILAN O VİDEO

 

 

İlgili Haberler