Ölümlerden ölüm beğen

Ölümlerden ölüm beğen
Ağır çalışma şartlarında gecesini gündüzüne katarak çalışan madenciler alınmayan önlemler yüzünden her koşulda ölüyor

Madencİ Soma’daki gibi yanıyor, Ermenek’teki gibi boğuluyor, Karadon’daki gibi göçükte kalıyor. 70 yılda 4 bin kişinin öldüğü maden kazalarının en büyüğü ise 301 kişinin hayatını kaybettiği Soma faciası.

Dualarımız onlar için

Kömür ocağında ölüm kapanına düşen işçiler için Türkiye seferber oldu. Ocaktaki su seviyesi düşmeye başlarken 18 madenci için ümitler de gittikçe azalıyor. Şirketin belge ve haritalarına savcılık el koydu.

Kurtarma çalışmalarında ümitler giderek tükenirken, facianın altından işverenin kâr hırsı çıktı. Yeni yasanın getirdiği yükümlülükleri ağır bularak işçileri işletmeyi kapatmakla tehdit eden şirket, çalışanları da yemeklerini madende yemeye zorlamış.

En çok ölüm Zonguldak’ta oldu

Türkiye’de madencilik sektöründeki çalışanlar adeta ölümlerden ölüm beğenmek zorunda. Nedenleri grizu patlaması, gaz zehirlenmesi, göçük, yangın... 1941’den bu yana yaklaşık 4 bin kişi maden kazalarında öldü. En çok ölüm Zonguldak’ta oldu. Cumhuriyet’ten beri yaşanan en büyük maden kazası, 13 Mayıs 2014’te Manisa, Soma’da meydana geldi ve 301 kişi yandı.

Türkiye’deki en büyük kazalar

Soma’da 13 Mayıs’ta 301 kişinin öldüğü maden faciası dünyada iş kazalarında ilk sıralarda yer alıyor. 1992 Kozlu grizu faciası da, Türk madencilik tarihinin en büyük felaketlerinden. 3 Mart’ta Zonguldak’ın Kozlu ilçesindeki taş kömürü ocağında meydana gelen zincirleme patlamalarda 263 madenci yaşamını yitirdi. 8 Eylül 2004’te Kastamonu’nun Küre ilçesinde 19 kişi öldü.

Dünyada birinciliği kaptırmadık

Dünyanın en büyük kömür üreticilerinden Çin’de, 2008 yılında 100 milyon ton başına düşen ölüm sayısı 127 olurken, Türkiye’de bu rakam 722 olarak kaydedildi. Çin’de, 2008 yılında 100 milyon ton başına 127 kişi hayatını kaybederken, bu sayı 2013 yılında 37’ye düştü. Dünyanın en büyük kömür üreticilerinden ABD’de 100 milyon ton üretim başına 1 ile 6 kişi yaşamını yitirdi.

Sevinç ve endişe bir arada

Madende mahsur kalan Hüseyin Gültekin’in, kazadan saatler sonra bir oğlu dünyaya geldi. Ayşe Gültekin’in, 3 kilo 200 gram ağırlığında bebeğinin sağlığı iyi. Oğlu Hüseyin Gültekin (28) ile damadı Tezcan Gökce madende mahsur kalan Hasan Gültekin (60), ne yapacağını bilemediğini söyledi. Gültekin, “Hüseyin, bebeği olacağını öğrendiğinde havalara uçmuştu” dedi.