Ömrüne Sığmayan Adam Aziz Nesin

Ömrüne Sığmayan Adam Aziz Nesin
AYDIN, düşün insanı, yazar Aziz Nesin’in yazılı ve görsel arşivi; doğumunun 100. yılı etkinlikleri çerçevesinde, ilk kez ayrıntılı bir çalışmayla paylaşıma açıldı

“Ömrüne Sığmayan Adam: Aziz Nesin 1915-2015” sergisiyle onu her yönüyle daha yakından tanıtmak amacıyla düzenlenen sergi; 16 Temmuz’a kadar, İstanbul  Tophane’deki Tütün Deposu’nda ziyaretçilerle buluşacak.

Tanıklık ettiği olaylar

Nesin Vakfı’nın sanatçıyı objektif bakış açısıyla tanıtmayı amaçlayan sergide; yazarın yüz binlerce dokümandan oluşan kişisel arşivinden bir seçki, el yazması not, eşya, aldığı ödül, ve kitaplarının yanı sıra, yaşamı üzerine video röportaj ile belgeseller de yer alıyor.

Sergi, Aziz Nesin’i anlatmanın dışında; tanıklık ettiği olayları, belgelerle izleyiciye aktarmayı ve çeşitli tartışma platformları açmayı hedefliyor. 6-7 Eylül olayları, Sivas katliamı gibi Türkiye’nin yakın tarihinde iz bırakan olaylara; sanat, edebiyat, politika vd. konulara onun gözünden bakma olanağı sunuyor.

Sergiye emek verenler

Küratörlüğünü Işın Önol’un üstlendiği, arşiv çalışmaları Esin Pervane ile Salih Bora yürütülen serginin taşıyıcı ahşap üniteleri Berk Asal tarafından tasarlanarak, Nesin Vakfı öğrenci ve mezunlarınca üretildi. Görsel tasarımları Onur Kanyılmaz, Berk Asal, Can Onart tarafından yapılan sergiye ilişkin fotoğrafları da Fatih Pınar ile Burcu Kolbay çekti. Serginin içeriği çalışması, inşası ve kurulumu ise Nesin Yapı desteğinde, yine öğrenci ve mezunlarca yürütüldü.

Serginin ilk bölümü, Nesin’in yaşadığı döneme (1915-1995) ilişkin. 2’ncisinde yer alan 1995-2015 süreci ise yine yazarın kendi dili, metin ve notlarından yararlanarak hazırlandı.