Önce yemin sonra “koalisyon” trafiği

Önce yemin sonra “koalisyon” trafiği
TBMM Genel Kurulu, en yaşlı üye Baykal’ın başkanlığında yarın 15:00’te toplanıyor

Meclis’te önce yemin sonra koalisyon trafiği

Meclis’te yemin töreninin ardından koalisyon trafiği başlayacak. Koalisyon düğümünü ise Meclis başkanlığı yarışının çözmesi bekleniyor. Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak başkan seçilinceye kadar en yaşlı milletvekili olan Deniz Baykal, geçici başkanlık yapacak. Başkan seçimi gizli oyla gerçekleşecek. İlk 2 oylamada üye tamsayısının 3’te 2’si kadar yani 367 oy alınması gerekiyor. 

TBMM Genel Kurulu Baykal’ın başkanlığında yarın saat 15.00’te toplanıyor. Yemin töreninin ardından koalisyon görüşmeleri başlayacak.

TBMM Genel Kurulu yarın saat 15.00’te toplanacak. Meclis’te yapılacak and içme töreninde vekiller yemin edecek. Yemin töreninin ardından koalisyon trafiği başlayacak. Koalisyon düğümünü ise Meclis Başkanlığı yarışının çözmesi bekleniyor. Meclis, en yaşlı milletvekili sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal tarafından açılacak. Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak Başkan seçilinceye kadar en yaşlı milletvekili, Geçici Başkanlık görevini yapacak. İkinci derecede en yaşlı üye Başkanvekilliği görevini yerine getirecek. En genç 6 milletvekili de geçici olarak katip üyelik yapacak. And içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında and içecek. And içme, her milletvekilinin, Anayasa’daki metni kürsüden yüksek sesle okuması suretiyle olacak. Milletvekilleri seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre and içecek.

Başkanlık yarışı

Meclis, 1 Temmuz’da tatile girmeyerek çalışmalarına devam edecek. Yemin töreninin ardından Meclis Başkanlığı yarışı başlayacak. Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim yapılacak. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl olacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan adayları, milletvekili genel seçimlerinden sonra Meclisin toplandığı günden itibaren 5 gün içinde Başkanlık Divanı’na bildirilecek ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanacak. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. Başkan seçimi aday gösterme süresinin bitiminden itibaren 5 gün içinde tamamlanacak.

Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının 3’te 2’sinin (367), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyalan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye Başkan seçilecek. AKP, CHP, MHP ve HDP arasındaki koalisyon trafiğinde güvenoyu için gerekli olan 276 hesabı yapılacak. Yemin töreninin ardından resmi olarak partiler arasındaki koalisyon görüşmeleri de başlayacak. Meclis Başkanlığı seçiminin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı üyelikleri için seçim yapılacak. Meclis’te bir diğer yarış komisyon üyelikleri için olacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyonlarına üye seçimi yapılacak.