Önce yurt sorunu çözülsün

    Üniversite öğrencilerinin hiç şüphesiz en büyük sorunu barınma sorunudur. Sorunun çözülmesi için Hükümet başta olmak üzere ve görevi öğrencilerin yurt sorununu çözmek olan Kredi Yurtlar Kurumunun (KYK) bugüne kadar ciddi bir girişimde bulunmadığı basında yer alan haberlerden ve sendikamıza yapılan yurt isteği taleplerinden anlaşılmaktadır.

     Nitekim KYK' ya bağlı 81 ilde, 162 ilçede ve 2'si de KKTC'de olmak üzere toplam 552 yurt bulunmaktadır. Bu yurtlarda 2015 yılı sonuna kadar yaptırılacak ve yurt kiralama yöntemi ile devreye girecek yurtlarla birlikte KYK yurtlarında barınan öğrenci sayısının 453 bin 244'e ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ancak YÖK'ün 2014-2015 yılı istatistik rakamlarına göre; üniversitelerde açık öğretim ve uzaktan eğitim hariç toplam 3,2 milyon öğrenci bulunmakta ve bu yıl kayıt yaptıranlarla birlikte sayının 3,5 milyona ulaşması beklenmektedir. Bu öğrencilerin yarısından fazlasının (1 milyon 750 bin öğrencinin) kendi bulundukları şehirden farklı bir şehirde okudukları göz önüne alındığında yaklaşık 1,2 milyon öğrencinin barınma sorununun acilen çözülmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.

     Öğrenci açısından en kalabalık il olan İstanbul'da 2014-2015 verilerine göre (açık öğretim ve uzaktan öğretim hariç) 581 bin 954 öğrenci okumakta ve bu yıl kayıt yaptıranlarla birlikte sayının 600-620 bine yükseleceği tahmin edilmektedir. Ancak İstanbul'da üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyacını karşılamak üzere KYK' ya bağlı 12 bin 699 yatak kapasiteli 20 yurt ve 28 bin 900 yatak kapasiteli 251 özel yurt bulunmaktadır. Bu öğrencilerin yarısından fazlasının başka şehirlerden gelip İstanbul'da öğrenim göreceği düşünüldüğünde yaklaşık 300 bin öğrencinin barınma sorunuyla karşı karşıya bulunduğu anlaşılmaktadır.

     Yurt sorunu özellikle kız öğrenciler için daha da büyük bir sıkıntı anlamına gelmektedir. Öğrencilerden gelen talepler ile bu taleplerin karşılanabilirlik oranları arasındaki açığın büyüklüğü ürkütücü boyutlara varmış bulunmaktadır. Bu durumda başka kanallardan yurt sorununu çözmeye çalışan öğrencilerimizin çoğu ya yüksek ücretler ödemek zorunda kalmakta, ya da buna imkânı olmayan büyük çoğunluk, hem sağlıklarını hem de tahsillerini risk altına atan yerlerdeki olumsuz şartlarda barınmaya çalışmaktadırlar. Bir kısmı da kayıt dondurarak barınma sorununun çözülmesini beklemektedir.

     Üniversite öğrenci sayısı sürekli arttığı halde, bu öğrencilerin barınma sorununun çözülmesi için aynı oranda yatırımların yapıldığını söylemek mümkün değildir. Nitekim birçok il ve ilçede özel öğrenci yurdu bulunmaması, bulunanların da çok pahalı olması,  ev kiralarının da tavan yapması tedirginliği hat safhaya çıkarmaktadır. Hatta bazı illerde kiralanacak yeterli sayıda ev ve dairenin bulunmaması üniversite öğrencilerinin barınma sorununun büyük bir boyuta ulaştığını göstermektedir.     

     KYK, bu büyük sorunu çözmek yerine personeline köle muamelesi yapmakta ve personelinin özlük haklarını gasp ederek yandaşlarına hediye etmekle meşgul bulunmaktadır. Nitekim yurtlarda yeterli eleman bulunmadığından ve mevcut olan memurların da yurtlara dağılımı dengeli yapılmadığından KYK personeli büyük sıkıntılar çekmektedir. Ankara'da ve bazı illerde 100 öğrenci için on personel nöbet tutarken İstanbul'a yeterli memur ataması yapılmadığından dolayı 1000 öğrenci için dört-beş personel nöbet tutmak zorunda kalmaktadır. Haddinden fazla nöbet tutulmasından dolayı personel fiziksel ve ruhsal sıkıntılar yaşamaktadır. Yurtlarda gece nöbeti tutan personel, başta bayanlar olmak üzere, servis bulunmadığından eve gitmede büyük sorunlar yaşamaktadır.

     Yine KYK, kasten kurumunda 2011 yılından beri sınavla yükselmeye tabi üst kadrolar için sınav açmamaktadır. Bu süre içerisinde boşalan ve sınavla atanması gereken üst kadrolara gerek kurum içinden gerekse kurum dışından pek çok sınavsız atama yapmış ve yapmaya devam etmektedir. Nitekim KYK, yapılan hukuksuz ve haksız atamalara karşı açılan davaların yargı kararlarını uygulamamaktadır.

     Yargı, KYK'nın sınavsız yaptığı bütün yurt müdürü atamalarını iptal etmesine rağmen, kurum hiçbir duyuru yapmadan yurt müdürlüğü için mülakat yapara onlarca yandaşı yurt müdürü olarak atamasını gerçekleştirmiştir.

     KYK,  hak gaspını bırakıp bir an evvel  üniversite öğrencilerinin yurt sorununu çözmelidir...

Yazarın Diğer Yazıları