Onun değerini de öldükten sonra anlayabildik

Onun değerini de öldükten sonra anlayabildik
İstanbul Beşiktaş Belediyesi tarafından 10 senedir düzenlenen “Ustalara Saygı” etkinliklerinde bu kez, özellikle çok satılan kitaplar arasında yer alan “Tutunamayanlar”la bilinen yazar Oğuz Atay anıldı.

 
Faruk Şuyun tarafından hazırlanan program,  yıl önce yitirdiğimiz ustanın dostlarından, eleştirmen Doğan Hızlan’ın konuşmasıyla başladı. Matematik profesörü, öğretim üyesi, tarih tutkunu ve edebiyat arkeoloğu Haluk Oral; moderatörlüğünü de üstlendiği gecede, sanatçıyı bütün yönleriyle  değerlendirdi. 
“Olağanüsta araştırmacı”
“Tutunamayanlar”, “Tehlikeli Oyunlar”, “Korkuyu Beklerken” gibi kitaplarıyla  halen en geniş okur kesimine sahip yazarlarından olan Atay’ı anlatan isimlerden birisi de araştırmacı ve yazar Prof. Dr. Handan İnci oldu. “Bugün Oğuz Atay, yaşadığı toplumun ’zihniyet tarihinin olağanüstü araştırmacısı’, ’hissiyat coğrafyası’nın topoğrafisti olarak selamlanıyor. O artık Türk edebiyatının en sevilen yazarlardan biri. İyi edebiyatın zamana karşı zaferine bir kanıt daha,” diyen İnci; onun kalıcılığına da dikkat çekti...
İleri ve Asılyazıcı
Yazarın edebiyatçı yakın çevresinden Selim İleri’nin telefonla katıldığı etkinlikte; “Tutunamayanlar”ın ilk basımını yapan Hayati Asılyazıcı da o günlerden söz etti.
Atay’ın arşivlerdeki az bilinen görüntülerinin gösterildiği ve sürpriz konukların apayrı bir renk kattığı programda; sahneye koyulan yapıtlarından bölümler sergilenip günlüklerinden bazı bölümler okundu. 
Babası milletvekiliydi
1934’de Kastamonu’da doğan yazar; Sinop ve Kastamonu Milletvekilliği yapan Cemil Atay’ın oğlu. Ankara Maarif Koleji ile İTÜ İnşaat Fakültesi’ni bitirdi. İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat Bölümü’nde, öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Burada doçent oldu, “Topografya” adlı bir de mesleki kitap yazdı. Çeşitli dergi ile gazetelerde, makale ve söyleşileri yayımlandı. 
1972’de piyasaya çıkan ve büyük ilgi çeken “Tutunamayanlar”ı, bir yıl sonra yayımlanan “Tehlikeli Oyunlar” adlı romanı izledi. Öykülerini “Korkuyu Beklerken” de toplayan yazarın, Prof. Mustafa İnan’ın hayatı konu eden “Bir Bilim Adamının Romanı” ise 1975’de okuyucuya ulaştı. 1973’de çıkan “Oyunlarla Yaşayanlar”, Devlet Tiyatrosu’nda sahnelendi. Beynindeki tümör nedeniyle büyük projesi “Türkiye’nin Ruhu” nu yazamadan; 13 Aralık 1977’de, İstanbul’da hayatını yitirdi. 
“Günlük” ile “Eylembilim “ adlı çalışmaları, ölümünden sonra, vitrinlerde yer aldı. Yaşarken hiçbiri ikinci baskı yapamayan kitapları, gördüğü büyük ilgi nedeniyle defalarca yayımlandı. 
2009’da Seyyar Sahne tarafından tiyatroya uyarlanan, ” Tehlikeli Oyunlar “; halen seyircinin beğenisine sunulmakta. 
Yazdıklarında düşle gerçeğin birbirine karışması, üst kurmacanın kurgunun ana ilkesi olması; Oğuz Atay’ı postmodernist romanda eser veren ilk yazar yaptı. Yapıtları; eleştiri, mizah ve ironi barındıran sanatçı adına; Kastamonu Valiliği’nce, 2007’den beri ‘Edebiyat Ödülleri’ verilmektedir.