Operasyon, mal varlığına sıçradı

Operasyon, mal varlığına sıçradı
Yasa dışı telefon dinleme ve casusluk gibi iddialarla gözaltına alınan ve 20’si tutuklanan 100’ü aşkın polis amir ve memuru hakkında “mal varlığı incelemesi” başlatıldı. 49 zanlının avukatları ise tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek’in reddini istedi.

Operasyon, mal varlığına sıçradı

Yasadışı telefon dinleme ve casusluk gibi iddialarla gözaltına alınan ve 20’si tutuklanan 100’ü aşkın polis amir ve memuru hakkında “Mal varlığı incelemesi” de yapılıyor. Özellikle istihbarattan sorumlu İstanbul eski Emniyet Müdür yardımcısı A.F.Y’nin Zekeriyaköy’de lüks bir villada oturması, mal varlığı incelemesinin de başlangıcını teşkil etti. Operasyonda gözaltına alınan polislere, Emniyet Genel Müdürlüğü’nce çok sayıda maaş ödülü verildiği de belirlendi. Ödül miktarlarının yüksekliği şaşkınlığa neden oldu. A.F.Y.’in 490, Terörle Mücadele eski Şube Müdürü Y.A.’nın da 731 maaş taltif aldığı belirlendi. Sağlık kontrolüne giderken kelepçeli kollarını kaldıran fotoğrafı ile hatırlanan İstanbul Terörle Mücadele Şubesi’nin eski müdür yardımcısı H.B’ye 557 maaş taltif verildi. Eski Asayiş Şube Müdürü E.E. 697 maaş, İstihbarat Şube eski Müdürü S.G. 449 maaş, Terörle Mücadele eski Şube Müdürü Ö.K. ise 428 maaş taltif aldı. Polis amirleri, S.B., M.Ç., Ö.Ö., R.C. ve M.C. de 290 ile 750 arasında maaş taltifi ile ödüllendirildi.

Sorguya devam edildi
22 Temmuz operasyonu kapsamında tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de bulunduğu 49 kişinin sorgusuna yaklaşık 6.5 saat sonra başlandı. Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 6 kişinin sorgusuna önceki gece saat 22.00 sıralarında başlanıp, 03.30 civarında bitirilmişti. Hakim İslam Çiçek’in ’sahur ve yorgunluğu’gerekçe gösterdiği ve saat 09.00’a kadar ara verdiği sorgulama işlemi dün gün boyu sürdü.

Reddi hakime ret
49 kişinin avukatları, tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek’in reddini istedi. Ret talebinin reddine karar veren mahkeme, şüphelilerin sorgusuna devam etti. Ancak avukatların bir kez daha itiraza hazırlandıkları öğrenildi.  

“Kaç İsmail” polismiş
Gözaltında polislere destek vermek amacıyla önceki gün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelen CHP Milletvekili Mahmut Tanal ile polislerin avukatları, 1’inci Sulh Ceza Hâkimi Bekir Altun’un yerine vekaleten sorguyu yapacak olan 3’üncü Sulh Ceza Hâkimi İslam Çiçek’in odasında MİT mensubu bir kişi ile görüştüğünü iddia etti. İddiaya göre Çiçek’in “Kaç İsmail” diyerek uzaklaştırdığı kişinin polis olduğu ileri sürüldü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, MİT görevlisi olduğu iddia edilen “İsmail” isimli kişinin, Terörle Mücadele Şubesi’nde çalışan polis memuru olduğunu bildirdi.