Oran: Toplu açılış şovlarıyla göz boyuyorlar

Oran: Toplu açılış şovlarıyla göz boyuyorlar
Ekonomik sorunların gözden kaçırıldığını belirten CHP Milletvekili Umut Oran, iktidarın seçim öncesi “toplu açılış tiyatrosu” ile sanal kalkınma algısı yarattığını söyledi.

Oran: Darboğaz saklanıyor

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, AKP iktidarını seçim öncesi “toplu açılış tiyatrosu” ile binlerce hayali tesisin ekonomiye kazandırıldığı şeklinde sanal bir kalkınma algısı yaratmakla suçladı.

Oran, bu şovun etkisinde kalan vatandaşların, AKP’nin her gün hizmete açtığı yeni tesislerle ekonomiyi büyüttüğü, ülkeye bir kalkınma hamlesi yaşattığı algısına kapılabileceğini ancak ekonomideki gerçeklerin bunun tam tersini gösterdiğini belirterek, “Gerçekte yılların çaba ve birikimi ile oluşturulmuş, her biri alanında marka olmuş, ülkeye yatırım, üretim ve ihracat yapan, on binlerce kişiye istihdam sağlayan, köklü özel sektör kuruluşları bir bir mali darboğaza girerek iflas aşamasına geliyor” dedi. Ekonomideki yapısal sorunların, yaşanan hızlı devalüasyon, demokrasi ve hukuktan uzaklaşmanın tükettiği güven nedeniyle sermaye girişlerinin durmasının ve AKP’nin Türkiye’yi bölgede yalnızlaştıran dış politikası sonucu neredeyse tüm ihracat kanalların tıkanmasının şirketlerin mali yapısını bozarak onları darboğaza soktuğunu kaydeden Oran, şunları dedi: “Giderek artan sıkıntılar nedeniyle, son dönemde iflas erteleme talebiyle başvuran şirket sayısı ve verilen iflas kararlarındaki artış dikkat çekiyor. Özel sektörde adeta bir yaprak dökümü yaşanıyor. Mali yapısı bozulan, alacaklarını tahsil edemeyen, borçlarını ödeyemeyen, üretime devam edemez hale gelen şirketler, art arda iflas erteleme talebiyle mahkemelere koşuyor. Bu korkunç tablo karşısında ise hükümet sadece milyonlarca seçmenin sandık başına gideceği seçime 2 hafta kala halen miting meydanlarında pembe tablo çizerek, ekonomideki darboğazı gözlerden saklama telaşında. Piyasalarda yaprak kımıldamıyor, ekonomide işler iyi gitmiyor, ticari hayatta bozulma yaşanıyor, bu durum en çok KOBİ’ler ve esnafı vuruyor. 226 bin 829 KOBİ, bankalara 12.1 milyar liralık kredi borcunu ödeyemediği için icralık. Küçük esnaf can çekişiyor, kirasını çıkaramıyor, vergi ve primini ödeyemiyor.”