Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Ordu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali

Devlet tiyatrosu sanatçısı Tamer Levent Başkanlığı’nda çalışmalarını sürdüren (TOBAV) Tiyatro, Opera, Bale Çalışanları Vakfı yine işbirliği içerisinde olduğu ve öncülük ettiği bir çok topluluk, yerel yönetimler ve farklı illerdeki projelerine bir yenisini daha eklemiş.
Gelenekselleşen Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’nin 7.’sini Ordu Belediyesi ve TOBAV İşbirliği ile 14 - 21 Haziran 2011 tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi ve Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu (OBKT) Sahnesi’nin yanı sıra sokaklarını, alanlarını ve parklarını tiyatro etkinliklerine açmış, insan kaynağı ile de tiyatro ve sanata duyarlı bir kent olan Ordu’da gerçekleştirecek.
Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun’un çocuk ve gençlerde kültürel gelişmeye verdiği önemle, kent düzenlemesi ile etik, estetik ve adalet üçlemesine verdiği değer ile bir model oluşturan ve 47 yıllık tiyatro geçmişine sahip Ordu’da düzenlenen, 39 yabancı ve 38 yerli grubun katıldığı festivalde şimdiye kadar 152 gösteri gerçekleştirilmiş. Festivallerde tiyatro oyunu dışında onlarca ayrı gösteri (bale, koro, vb.) görev almış. Sadece “6. Ordu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali” ni ise 7’den 77’ye toplam 25 bin 700 kişi izlemiş.
Biraz da TOBAV’ın kimliğinden bahsetmem gerekirse, Devlet Tiyatroları Opera ve Bale Çalışanları Vakfı (TOBAV) 1981 yılında kuruldu. Kuruluşundan günümüze 30 yıldır alanıyla ilgili bir çok etkinliği gerçekleştirdi. TOBAV’ın değerli yöneticileri ve sanatçılar diyor ki: “Bizler tiyatronun uluslar arası sınırları kaldıracağına ve değişik kültürlerden insanların arasında olumlu ilişkiler kuracağına inanıyoruz. Festivalimizin en temel amaçlarından biri de değişik sosyal ve kültürel bakış açılarına sahip ’genç’ insanlar arasında bilgi ve deneyim alışverişini sağlamak ve ülkemizin doğru tanıtımına katkıda bulunmaktır.” 
Özellikle bu yılki etkinlikler için 7. Ordu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’nde yer almak isteyen Venezuela’dan Avustralya’ya, Gine’den Çek Cumhuriyeti’ne, Amerika Birleşik Devletleri’nden Sierra Leone’ye, Hollanda’dan Gana’ya, Belçika’dan Hırvatistan’a, Bangladeş’ten Slovenya’ya, Tanzanya’dan Brezilya’ya dünyanın 40 farklı ülkesinden 60’ın üzerinde tiyatro ekibinden başvuru gerçekleşmiş. Ülkemiz ve şirin kentimiz Ordu adına sevindirici ve keyifli, bir o kadar da kaynaştırıcı böylesi sanat etkinliklerinin sürmesini diliyor, TOBAV ve Ordu Belediyesi’ni sanat adına böylesi güzel çalışmalara imza attıkları için kutluyoruz.
Sanat Çınarı’na ödül
Tiyatro sanatına yönetmen, yönetici, aktör, eğitici olarak tüm katkıları özellikle de Eskişehir’de verdiği, yüksek öğrenim düzeyinde tiyatro eğitimi hizmeti ile Eskişehir Belediye Tiyatrosu’nun kuruluşu ve gelişimine büyük katkısı nedeniyle TEB 2010 - 2011 dönemi “Onur Ödülü” nü Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Ergin Orbey’e verdi. 
Rahatsızlığı nedeniyle Başkent Hastanesi’nde bir süredir tedavi gören Orbey, ödülünü 12 Mayıs 2011 Perşembe günü saat 12.00’de Başkent Hastanesi Bahçelievler Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle aldı.

Yazarın Diğer Yazıları