Ordu'daki bilanço gözler önünde

Ordu'daki bilanço gözler önünde
Yaşanan yoğun yağışın ardından sel felaketiyle karşılaşan Ordu'da Fatsa, Ünye, Perşembe ve Çaybaşı ilçelerindeki zarar suların çekilmesiyle günyüzüne çıkmaya başladı. Bölgede yağışın yeniden başladığı bildirildi.

Ordu'da yaşanan sel felaketinde onlarca yol, köprü ve bina hasar gördü. Fındık bahçelerini de vuran selin yüzde 70 oranında zarara neden olduğu bilgilerine yer verildi.

Öte yandan bölgede yağışın yeniden etkili olduğu bildirilirken, yağışların dünkü gibi bir sel beklentisi yaratmadığı duyuruldu.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, yazılı açıklamasında, Fatsa, Ünye, Perşembe ve Çaybaşı ilçelerinde etkili olan sel sonrası 100 mahallede heyelan meydana geldiğini ifade etti. 

Heyelandan dolayı kapanan mahalle yollarının ekiplerce açıldığı bilgisini veren Yılmaz, sel bölgesinde 300 iş makinesiyle 550 personelin görev yaptığını bildirdi. 

Enver Yılmaz, 10 dere ve ırmakta taşkın meydana geldiğini de kaydederek, "Ordu'nun bazı ilçelerinde yaşanan selde 75 adet menfez ve 7 köprü kullanılamaz hale geldi. Yapılan çalışma sonrası dere yataklarındaki molozların temizliği sürüyor." değerlendirmesinde bulundu.

FATSA'DA HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Fatsa Belediye Başkanı Muharrem Aktepe, ilçede selden zarar gören Fatsa Organize Sanayi Bölgesi, Yalıköy Mahallesi ve Kumru-Korgan kara yolundan Hoylu, Kaleönü ve Tahtabaşı mahallelerine ulaşımı sağlayan bölgelerde inceleme yaparak, yetkililerden bilgi aldı.

Başkan Aktepe, inceleme sırasında yetkililere köprüye herhangi bir giriş yapılması konusunda önlem alınması için talimat verdi.

Aktepe, sele neden olan yerlerle ilgili hemen çalışma yapacaklarını ifade ederek, "Tüm mağduriyetler giderilecek. Mağdur olan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak." diye konuştu. 

Aktepe, şunları kaydetti:

"Biz sağanak yağış ile ilgili duyurularımızı yapmıştık. Bütün ekiplerimiz sel nedeniyle nöbette bulunuyordu. Allah’a çok şükür sel afetini herhangi bir can kaybı olmadan şimdilik atlattık. CenabıAllah beterinden korusun. Sel afeti nedeniyle devletimizin ilgili birimleri hasar tespit çalışmalarına başladılar. Mağdur olan vatandaşlarımızın ihtiyaçları konusunda çalışmalar yapılacak. Doğu bölgesinden fındık toplamak için ilçemize gelen ve selden mağdur olan işçiler de tehlikeli bölgeden tahliye edildiler. Fatsa belediyemiz ve Ordu Büyükşehir Belediyesi ekiplerimiz selden zarar gören yerlerin onarımına hemen başladılar."

Öte yandan ilçede sel felaketinden dolayı konakladıkları alanlardan tedbiren çıkarılan mevsim tarım işçilerine, Türk Kızılayınca yardımda bulunuldu. 

Saraycık Mahallesi'nde Elekçi Irmağı kenarındaki alanda yaşayan mevsimlik tarım işçileri, olası bir taşkından dolayı Necip Fazıl Kısa Kürek Anadolu Lisesi Yurdu'nun bahçesine yerleştirildi. 

Türk Kızılayı da selden dolayı mağdur olan mevsimlik işçilere yemek dağıttı ve 100 çadır, 300 battaniye ve 300 yatak yardımında bulundu.

"ÇAYBAŞI GÖRÜLMEMİŞ ŞEKİLDE SON 50 YILIN SEL AFETİNİ YAŞADI"

Çaybaşı ilçesi Belediye Başkanı İsmet Yanık, ilçenin tüm altyapısının tamamen tahrip olduğunu vurgulayarak, "İlçemiz görülmemiş şekilde son 50 yılın sel afetini yaşadı. En büyük sevincimiz can kaybının yaşanmaması. 3 köprümüz yıkıldı, 5 mahalleye ulaşım sağlayamıyoruz. Ekiplerimiz dünden itibaren 7/24 mahallere ulaşım sağlama açısından gayret gösteriyor. Yıkılan köprü ve köprülerin ulaşıma kapalı olması münasebetiyle de uzak mesafelerden vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Yollarımız tamamen gitti, altyapımız tamamen çöktü." diye konuştu.

Yanık, 3 bin hektara yakın fındık arazisinin zarar gördüğünü belirterek, "Sel, vatandaşın 25-30 tona yakın harmandaki fındığını komple aldı, arazisiyle beraber denize götürdü. Vatandaşımızın tarım olarak çok ciddi zararı var. Vatandaşlarımızın bu zararının giderilmesi noktasında da ilgili müdürlükler çalışma yapıyor." dedi.

Vatandaşın mağduriyetinin giderileceğine dikkati çeken Yanık, "Vatandaşlarımızdan biraz sabır göstermelerini istiyoruz. Sel uyarısı devam ediyor, halen daha geçmedi. Mecbur kalmadıkları müddetçe yola çıkmamalarını, acil durumda da bize ulaşmalarını istiyoruz." ifadesini kullandı. 

Yanık, dün akşam saatlerinde 8 evi ve camiyi su bastığını anımsatarak, buralarda temizlik ve diğer çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Yanık, ilçe merkezindeki tavuk çiftliğinde de hasar oluştuğunu belirterek, "Burada 17 bin civciv selden dolayı telef oldu. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

AFETTEN ETKİLENEN ÇİFTÇİNİN BORCU ERTELENECEK

Ordu'daki afetten etkilenen çiftçilerin zirai kredi borçları ertelenecek. Açıklama, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den geldi.

Pakdemirli, "Afetten etkilenen çiftçilerin düşük faizli zirai kredi borçları müracaatları halinde ertelenecek" dedi.

İlgili Haberler