Organize işler

Devletler tarihin en eski çağlarından beri hasımlarına karşı casuslar ve organize-resmi gizli servis, istihbarat teşkilatları kullanırlar. Ülkemizde ve zamanımızda da bunun örnekleri mevcuttur.
Birinci Abdülhamid döneminde hafiyelik bir çok komik ve trajik olaylara yol açmıştır.
Bir “baş hafiye” olsa da “organize” değildi. Bazıları Padişaha yaran mak ve ücret almak için insanları Padişaha veya yakınlarına jurnal ederlerdi.  Abdülhamid’in evhamından yararlanırlardı...  Mesela Abdülhamid’in sarayı olan Yıldız ismini ve Padişahın burnunun iriliğinden dolayı “burun” kelimesini kullanmaya, söylemeye, gazetelerde yazmaya korkarlardı. Yıldız yerine şekli dolayısıyla “şehriye” denirmiş! 
Osmanlının son dönemlerinde, İttihat ve Terakki iktidarında gizli istihbarat servisi olarak “Teşkilatı Mahsusa” organize edildi ve dış hasımlara karşı kullanıldı. Bu o dönemlerde “İpek Yolu” üzerinde  İngiliz, Rus, Alman ve Fransız ajanlarının çatıştıkları, Türk devletinin savunma gücüydü. Mütarekede bu teşkilat Karakol Cemiyeti olarak Anadoluya silah kaçırmada ve istihbarat hizmeti vermekte kullanılmıştır. En çok bilinen gizli servisler, CIA, KGB, MI6, MOSSAD, Stasi El Muhaberat’dır. Türk Gizli Servisi(MAH) adı ile kurulmuş, genellikle[Milli Emniyet şeklinde anılmıştır. 1960’lı yıllardan bu yana da Milli İstihbarat Teşkilatı(MİT) adı ile faaliyet göstermektedir. Ülkemize karşı faaliyette, malum İngiliz “Intelligence Service” kullanılmıştır. Ünlü casus Lawrence Birinci Dünya Savaşında Arapları Osmanlıya karşı tahrik ve finanse etti  Savaş sona erdikten sonra da Albay Noel gibi casusları, Kürtleri yeni Türk Devletine karşı tahrik etti. Bugünün Kürt sorununun kaynağında, “Kürtlerde milli hisler milliyetçilik yok ama, biz biraz iteleyerek bunları telkin ederiz” diyen  Noel vardır.
“Intellıgence Service” günümüzde M15 ve M16 olarak faaliyetine devam ediyor.
Amerikalılar “gizli servis ” işine geç girdiler ama pir girdiler. Eski Dışişleri  Bakanlarından Sumner Wells; “Centilmenler başkalarının mektuplarını okumazlar” demişti ama, 2. Dünya Harbinde Amerikalılar Japon ve Alman şifrelerı çözdüler. Önce OSS “Stratejik Servisler Ofisi”, sonra da CIA “Merkezi İstihbarat Teşkılatı” kuruldu ve faaliyetine devam ediyor.
Daha önce Başkanları ve Amerika’daki yabancı diplomatları ve ziyaretçi devlet adamlarını korumak için Secret Service vardı. Birinci Dünya Savaşından sonra Amerika’da içki kaçakçılığı ve kalpazanlıkla başlayan mafya savaşları üzerine FBI “Federal İstihbarat Bürosu” kurulmuştu. Yasalara göre CIA ülke içinde çalışamaz. FBI casuslarla ve teröristlerle mücadele eder.   Nazi Almanyasında gizli servisin adı Gestapo yani “Geheim Stat Polızeı” idi. Bugünlerde ise  Anayasayı korumakla görevli “Bundes Nachrıghten Service” yani “Federal haber alma servisi.” Bu servisin Gestapo yolunda olduğu son zamanlarda Almanya’daki Türklere yapılanlarla ayyuka çıktı.  Fransız Gizli İstihbaratı “2.Büro”, KGB ve seleflerı Lenin döneminin “Çeka”sı, Stalin’in “Çeka” sı diğer ünlü gizli servislerdir.

Yazarın Diğer Yazıları