Orman arazileri imara açılıyor

Orman arazileri imara açılıyor
Ormanlardaki ağaçların özelleştirilmesine ilişkin çıkarılan kararın ardından düğmeye basıldı. İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Kütahya'da 1.6 milyon metrekare ormanlık alanın imara açılmak üzere Maliye Bakanlığı’na devredildiği iddia edildi.

İstanbul Sultanbeyli ve Maltepe, İzmir Gaziemir ve Aliağa, Kocaeli Dilovası ilçeleri gibi çok değerli ormanlık arazilerin  orman vasfından çıkarıp imara açılmak üzere Maliye Bakanlığı’na devredildiği iddia edildi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, geçtiğimiz Nisan ayında Meclis'te kabul edilen torba tasarıyla bakanlar kuruluna dilediği orman arazisini ormandan çıkarıp devlet hazinesine devretme yetkisi verilmişti.

Yeni gelen sistemle yetkileri elinden alınan Bakanlar Kurulu, daha önce kendisine verilen bu yetkiyi ilk olarak İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Kütahya'daki toplam 1 milyon 616 bin 400 metrekare orman alanını, orman vasfı dışına çıkarıp Hazineye devrederek kullandı.

Yasa gereği ormandan çıkarılan bu alana karşılık, Maliye hazinesinde kayıtlı en az 3.2 milyon metrekare alan Orman Genel Müdürlüğü'ne orman yapması için verilecek. Orman vasfından çıkarılan alanlar arasında İstanbul'un Sultanbeyli ve Maltepe ilçelerindeki toplam 216 bin 493 metrekare alan başı çekiyor. İstanbul'un yanısıra İzmir Gaziemir ve Aliağa ilçelerinde 40 bin 650 metrekare orman alanı ile Kocaeli Dilovası, Gebze ve Başiskele sınırları içerisinde bulunan 824 bin 254 bin alan orman vasfı dışına çıkarıldı. Kütahya'nın da Tavşanlı ilçesindeki 535 bin metrekare orman alanı da yapılaşmaya açılmak üzere Maliye'ye geçmiş oldu.

İTİRAZ SÜRESİ 1 AY

Orman Kanunu'na eklenen ek 16'ncı maddeye göre, orman arazisinden çıkarılan bu alanlar yasa gereği sadece 1 hafta süreyle ilanda kalacak ve karara en geç 1 ay içerisinde itiraz edilebilecek. 1 aylık sürenin sonunda hiçbir itiraz hakkı kalmayacak. Yeni düzenlemeye göre bakanlar kurulunun bir orman alanını orman dışına çıkarırken, ‘bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen, tarım alanına dönüştürülmesi mümkün olmayan yerler ile üzerinde yerleşim yeri bulunan ya da yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan alanları' seçmesi gerekiyor.

İSTER EV YAP İSTER AVM

Yasa gereği orman alanlarında yapılaşmaya izin verilmiyor, orman sınırları içinde olan bu alanlar başkalarına satılamıyor, devredilemiyor veya bağışlanamıyor. Ancak bu alanlar orman kayıtlarından düşülüp Hazineye devredildiğinde koruma zırhı tümden kalkıyor, bu alanlar ister özelleştirme yoluyla isterse devir, satış veya bağış gibi yöntemlerle imara ve her türlü yapılaşmaya açık hale geliyor. Bu arsaların üzerine ev ya da AVM yapılabileceği gibi Hazine isterse bu alanları kamuya yararlı dernek ve vakıflara bedelsiz tahsis edebiliyor.

ANTALYA'DA, BODRUM'DA ORMAN KALMAZ

Düzenlemenin Meclis'te yapılan görüşmelerinde CHP'li Orhan Sarıbal, ormanların imara açılmasına yol açacak çok tehlikeli bir düzenleme yapılmaya çalışıldığını belirtirken, “Alanya'dan başlayıp tüm Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerindeki orman alanları risk altında. Akdeniz'in büyük bölümü makiliklerin yeşerdiği taşlık, kayalık alanlar. Eğer bu madde yasalaşırsa bütün bu alanlar yerleşime açılır” demişti. MHP'li Baki Şimşek de “Bu kadar ucu açık düzenleme olur mu? Gerçekten bir yerde ihtiyaç var ve orası için düzenleme yapıyorsanız kanuna adayı, parseli yazalım ihtiyaç karşılansın. Aksi halde kanunu böyle ucu açık çıkarırsanız her yer imara ve istismara açık hale gelir” uyarısında bulunmuştu.

BAKAN MUĞLA ÖRNEĞİNİ VERDİ

Orman Bakanı Veysel Eroğlu da düzenlemeyi savunurken, hangi ormanlık alanların hazineye devredileceğine sadece bakanlar kurulunun karar vereceğini belirtirken, “Mesela Muğla'da, biz taşlık, kayalık, ot bitmeyen yere, burası orman demişiz, hiç kimse bir şey yapamıyor. Vatandaş tarım arazilerine yapı yapıyor, çünkü yer yok. Halbuki yamaçtaki ot bitmeyen, taşlık, kayalık yerler boş duruyor. Vatandaş tarım arazisine konut yapmasın, dağlık taşlık alana yapsın, biz de ormanımızı kuralım. Maksadımız bu” demişti. Eroğlu, düzenlemenin benzerini İsviçre'de gördüğünü de anlatmıştı.

İlgili Haberler