Orman yangını başlatan çocuğa 37 milyon dolar ceza

Orman yangını başlatan çocuğa 37 milyon dolar ceza
Geçen yıl Oregon'daki kanyonda yangına sebep olan 15 yaşındaki çocuğa 37 milyon dolar para cezası verildi.

Türkiye’de de sık sık yaşanan orman yangınlarına caydırıcı bir ceza örneği ABD’den de geldi. ABD’de geçtiğimiz yıl Eylül ayında Oregon’da yaşanan yangın faciası 2 ay sürmüş ve 48.000 hektardan fazla alan yanarak kül olmuştu.

Yangının ardından bu felakete sebep olan isim belirlendi. Yetkililer inceleme sonucunda 15 yaşındaki bir çocuğun havai fişekle oynarken yangını başlattığını duyurdu. Washington’da yaşayan çocuğun sebep olduğu yangın bölgenin turizmine ciddi zarar verirken, kanyonun da yemyeşil görüntüsünü yok etti.

Bu hafta gerçekleşen davada çocuğa tarihin en büyük cezalarından biri verildi. Hakim John A. Olson, itfaiyeye verilmek üzere ve evlerin tamiri için çocuğa tam 37 milyon dolar para cezası verdi. Hakim, 1920 saat kamu hizmeti cezası da verirken, “Bir ödeme planı yapabiliriz. Eğer bu ödeme planına 10 yıl boyunca uyarsan, 5 yıl boyunca başka bir suç işlemezsen bu cezanın tamamını ödemezsin” dedi.

İsmi açıklanmayan çocuğun avukatı kararın absürt olduğunu dile getirirken, “Bir çocuğa bu kadar para cezası verilmesi saçmalık” diyerek karara itiraz edeceğini duyurdu.