Örnek bir dernek

Kur'ân-ı Kerîm'de buyrulur:
"Sana Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: 'Hayır olarak ne harcarsanız o, ana-baba, akraba, yetimler, fakirler ve yolda kalmışlar içindir. Hayır olarak ne yaparsanız, gerçekten Allah onu hakkıyla bilir.'" (Bakara, 2/215).
Ramazan, tokların açları hatırlayacağı aydır. En çok yardımlar bu ayda yapılır.
"Sığınanlar" ülkesiyiz. Kendi insanımızın fakirliği, sığınanların çaresizliği hepimizi düşündürüyor. Bir taraftan yıkıcılarla, bölücülerle mücadele, bir tarafta sınırları koruyabilme çabası... İhtiyaçlar gittikçe artıyor.
Ülkemizde birçok yardım dernekleri var elbette. Varlıklıdan aldıklarını yoksula veriyorlar. Dünyanın dört bir tarafına da ulaştırıyorlar.
Dikkat ederseniz, ayette, yardımda öncelik ana-babadan başlayarak yakınlara verilmiştir. Yakınlara yardım, daha birçok ayette geçer.
Türkiye'de, Kur'ân'ın hükmüne uyup "Önce benim insanım, önce bana sığınanlar..." diyen dernekler var. Bu derneklerden biri Konya'da kurulu ve başka şubesi olmayan Ahde Vefa Turan Birliği Sosyal Dayanışma ve Eğitim Derneği'dir. Bu dernekten daha önce kısaca bahsetmiştim.
Ahde Vefa Turan Birliği Sosyal Dayanışma ve Eğitim Derneği, hiçbir çıkarı olmayan, şahsî hiçbir siyasî emel gütmeyen, geçmişte, Türkiye'de maşalara karşı büyük mücadele vermiş bir avuç "Turancı" tarafından kurulmuş ve geliştirilip büyütülmüştür. Binaları derneğe aittir.
"Turancı" vurgusunu özellikle yaptım. "Turan", "Türk'üm" diyenlerin, Türk'ün kanatları altında olanların, Türk'le dayanışanların yaşadığı ülke/ülkelerdir.
(Geçmişte bahsettim... Derslerini takip ettiğim genel Türk tarihinin tartışmasız ismi rahmetli hocam Prof. Dr. Bahaeddin Ögel, daha 70'li yıllarda, "Turan"ı, "İlla bir bayrak altında toplanmak değildir; bağımsız Türk devletleri ortaya çıkıp dayanışma içine girerler, birbirlerini korurlarsa bu da 'Turan' demektir." mealinde açıklardı.)
Konya'da faaliyet gösteren Turan Birliği, adından da anlaşılacağı gibi, önceliği "akraba"ya vermiştir.
Birkaç faaliyetini sıralayayım:
Kafkaslardan ve Orta Asya Türk ülkelerinden, Konya'ya, üniversite tahsili için gelen öğrencilere hâmilik ediyor, Bu öğrencileri barındırıyor, temel ihtiyaçlarını karşılıyor, birbirleriyle kaynaştırıcı, fikir birliği sağlayıcı çalışmalar yürütüyor.
İhtiyaç sahibi ülkücü ailelerin üniversitede okuyan çocuklarına öğrenim bursu veriyor. Şu anda 54 burslu öğrencileri var. Burs alanların sayısını kat kat artırmak istiyorlar.
Yine Konya'a ikamet eden Suriye, Irak ve Afganistan kökenli Türkmen ve Özbek mültecilerin gıda, ilâç ve ev araç-gereçlerini karşılıyor. Bu yardımlardan 400 mülteci aile faydalanıyor. Turan Birliği, bu ailelerin Türkiye Türkçesine kolay uyum sağlamaları için kurslar düzenliyor.
Dernek Başkanı Harun Maral'la konuştum. (Harun Maral'ın elimde bir de "Zamana Düşülen Notlar" kitabı var; ileride bahsederim.). Burada sıralayamadığım başka faaliyetlerinden de bahsetti.
Bu tür dernekleri elimizden geldiğince desteklemeliyiz. Maddî yardımlarımızı esirgememeliyiz. Yardımcı olmak isteyenler için: Elektronik Posta: ahdevefaturan@gmail.com mailto:ahdevefaturan@gmail.com,
Tel: 0 332 350 07 08 ve 0 546 972 96 06.
- Yorumlar 4
- Seçim ülke için mi?26 Nisan 2018 Perşembe 00:00
- Ermeniler, Rumlar, barış25 Nisan 2018 Çarşamba 00:00
- Politikanın fır fırı!24 Nisan 2018 Salı 00:00
- Dokuz Işık tartışmasına nokta!23 Nisan 2018 Pazartesi 00:00
- 'İnsanlık' öldürülmemeli!22 Nisan 2018 Pazar 00:00
- Önümüzü görebilecek miyiz?20 Nisan 2018 Cuma 00:00
- Sandığı bırak sınıra bak!19 Nisan 2018 Perşembe 00:00
- 16 Nisan Referandumu ölçü olabilir mi?18 Nisan 2018 Çarşamba 00:00
- Orta Doğu'da 'ağırlığımız'17 Nisan 2018 Salı 00:00
- Ortak hedef ne?16 Nisan 2018 Pazartesi 00:00
- Misak-ı Millî zamanıdır!15 Nisan 2018 Pazar 00:00
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.