"Orta öğretimdeki öğrenciler mutsuz"

"Orta öğretimdeki öğrenciler mutsuz"
Üniversitelerde boş kontenjan kalmasının temel nedeninin tercihler konusunda kapıların kapanması olduğuna dikkat çeken CHP'li Kaya, "Orta öğretimdeki öğrenciler mutsuz" ifadelerini kullandı.

Fatih ERBOZ/Ankara

Yeni eğitim öğretim yılı açılırken eğitim sisteminin temel problemleri sürüyor. Eğitim sisteminin problemlerinin dikkatle incelenmesi gerektiğini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, "Okulsuz yaşam diye bir şey Avrupa'da var. Marjinal grupların savunduğu bir şey bu ancak burada başka bir amaç için kullanılıyor. Bir gelenek haline getirilmek isteniyor. Nedeni ise ne yaparsanız yapın okullu bir yaşam toplumun değer yargılarından kopan bir yaşam olmuyor. Okula gittiğinde müfredat eksikleri olsa da öğretmenler, idareciler inisiyatif kullanabiliyor, öğrenciler birbirinden etkileniyor, bu etkileşimle farklı bir yaşamın olduğunu görüyor çocuk ve kendisini geliştiriyor" dedi. Üniversitelerde boş kontenjan kalmasının temel nedeninin tercihler konusunda kapıların kapanması olduğuna dikkat çeken Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öğrenciler hak ettikleri yerin çok çok altında yerler tercih ediyorlar. Özellikle meslek edinme ve iş düşüncesini kafasına yerleştirmiş öğrencilerde böyle bir kaygı oluştu. Yurt dışına kaçış eğilimi var. Yurt içinde birçok üniversitede gereksiz diyebileceğimiz bölümler var. Üniversiteler bölüm açarak öğretim üyelerine kapı araladı ama öğrenciler gitmiyor. Öğrencileri o bölümlere yönlendirebilecek bir anlayış, bir motivasyon da yok. Bundan dolayı da kontenjanlar boş kalıyor. Bu sorun çok ciddi olarak yaşanıyor. İkinci yerleştirmede birçok öğrenci farklı bir tutum takınacak ama hala kaygıları var. Birçoğunun da ikinci yerleştirmede girebilme olanakları var. Herkes aynı düşüncede olduğu için yığılma yaşanacak ya da kapı aralanacak."

Yeni eğitim yılının sorunlar yumağıyla açılmak zorunda kaldığını dile getiren Kaya, "150 milyon kitap dağıtımı olmalı, 125 milyon kitap dağıttık deniyor. Önümüzdeki günlerde birçok okulda kitaptan kaynaklı sorunlar yaşanacağı gözüküyor. Orta öğretime giden çocuklar mutsuz. İstemedikleri tercihlere yerleştiler. Yine kontenjan açıkları var. Öğrenci bir okula yerleşmiş olsa da acaba nasıl açık liseye giderim diye düşünüyor" şeklinde konuştu.