Örtülü ödenekten 4 ayda 747 milyon TL gitti

Örtülü ödenekten 4 ayda 747 milyon TL gitti
Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ın kullanımına sunulan ödenekten Nisan ayında 203 milyon lira harcanırken 2018 yılında harcanan toplam para 747 milyon lira oldu.

Maliye Bakanlığı bu yılın ilk 4 ayında gerçekleşen bütçe verilerini açıkladı. Resmi verilere göre, Ocak-Nisan döneminde bütçe açığı yüzde 29.6 oranında artarak 23.2 milyar liraya ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde bütçe açığı 17.9 milyar liraydı.

Cumhurbaşkanı ile Başbakan’ın harcama yetkisinde olan gizli hizmet giderleri örtülü ödenek kaleminden ise nisan ayında 203 milyon lira, ilk 4 ayda ise 747 milyon lira para harcandı. Afrin operasyonunun yavaşlamasıyla güvenlik ve savunma harcamaları ise düşmeye başladı.

ÖRTÜLÜDE SON 10 YIL

ÖRTÜLÜ ÖDENEK NEDİR?

En genel tanımıyla örtülü ödenek hükümetlere, devlet başkanlarına veya kurumlara; bir mali yıl içindeki bütçeden ayrılmış, kullanma şartları ve yöntemleri konusunda seçenekler sunan ama kullanıcısı tarafından harcama esnekliği de bulunan, belli bir program ve projeye direkt bağlanmamış harcama kalemi olarak adlandırılır.

İyi niyetli olarak bakılırsa; bu para, meclis veya daha üst bir kurumun onayı olmadan, hükümetin, hedeflerini yerine getirmesinde yardımcı olacak, bürokrasiyi aradan çıkartacak bir araç olarak görülebilir. Gizli hizmet giderleri olduğu ve bu paranın nereye harcandığı konusunda bilgi olmadığı için eleştirilmektedir.

İlgili Haberler