"ÖSO'lu vatandaş mı oluyor?"

"ÖSO'lu vatandaş mı oluyor?"
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Özgür Suriye Ordusu militanlarına Türk vatandaşlığı verildiği iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Bilun ÇELİK/Ankara

TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde Reuters Haber Ajansı'nın Suriye'de ÖSO militanları ve aileleriyle yaptığı röportajı kaynak gösteren Çıray, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a iddiaları sordu.

"Meclis gündemine taşıdığımız iddialar, Türkiye'yi uluslararası hukuk önünde zor duruma düşürecek kadar vahimdir" diyen Çıray, şunları vurguladı: "Bahse konu haberde militanların ölmesi halinde ailelerine şehit maaşı bağlandığı, vatandaşlık verildiği ve Türkiye topraklarında ev hediye edildiğine yer verilmiştir. Milletimiz ekonomik krizin altında ezilirken ÖSO'ya servet dağıtılıyor. Sığınmacıların bir bölümü, Türkiye'den Türklerden daha iyi koşullara sahiptir."

Aytun Çıray, Hulusi Akar ve Fuat Oktay'dan şu sorulara yanıt vermesini istedi: "Medyada iddia edildiği gibi Özgür Suriye Ordusu militanlarına Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiş midir? Medyadaki iddia doğru ise kaç ÖSO militanın ve ailesine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiştir? ÖSO militanlarının eğitim, donanım, ikmal ve iaşeleri için ne kadar para harcanmıştır? ÖSO militanlarına bugüne kadar maaş ve sosyal güvence (SGK, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR vs.) imkânı sağlanmış mıdır? Sağlandıysa bu tutar ne kadar TL'dir? ÖSO militanları sağlık hizmetlerinden faydalanmış mıdır? Faydalandılarsa hizmetlerin tutarı güncel rakamlarla kaç TL'dir? ÖSO militanları veya ailelerinin ikamesi için konut kiralanmış ya da satın alınmış mıdır? Şayet bu imkânlardan herhangi birisi sağlandıysa kaç adet konut sağlanmış ve bunun güncel rakamlarla devlet hazinesine olan maliyeti kaç TL'dir?"