Othello sendromu nedir? Nedenleri nelerdir? Belirtileri nelerdir?

Othello sendromu nedir? Nedenleri nelerdir? Belirtileri nelerdir?
Othello sendromu ilk kez duyanlar tarafından merak ediliyor. Peki, Othello sendromu nedir, Nedenleri nelerdir? Belirtileri nelerdir?

Othello sendromu, nadiren gelişen psikolojik bir durumdur. Birey, yalnızca bir yanılsama olmasına rağmen aldatıldığını düşünerek eşinden şüphe duymaktadır. Hastalık boyutundaki kıskançlık, sanrı kıskançlığı, erotik kıskançlık sendromu, Othello psikozu veya cinsel kıskançlık olarak da bilinen genetik olmayan bozukluk erkeklerde kadınlara oranla %60 daha fazladır.

Othello sendromu olan kişilerin sendroma ait belirtiler taşıdığı bilinmektedir.

 

BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Birlikte oldukları kişiyi herkesten ve her şeyden kıskanarak onları kısıtlamaya çalışırlar, aynı cinsiyetten arkadaşları ile bile görüşmelerini onlarla vakit geçirmelerini istemezler.

- Kontrol edilemez bir şekilde partnerleri tarafından aldatılacaklarını düşünürler.

- Gizlice partnerin telefonunu bilgisayarını karıştırmak ve kendilerince telefon ve bilgisayardan aldatıldıklarına dair kanıtlar bulmak, çok fazla detay isteyen sorular sormak ve böylece partnerinin yalanını yakalamaya çalışmak, partneri takip etmek hatta peşlerime adam takmak gibi davranışları mevcuttur.

- Bu bireylerin şiddet eğilimi, öfke patlamaları ve saldırganlıkları çok fazladır. Normal koşullarda normal insanların çok az tepki vereceği hatta hiç tepki vermeyeceği olaylara aşırı tepkiler gösterebilirler.

- Partnerinin iş arkadaşlarıyla olan ilişkisini sürekli sorgulaması ve eşinin iş yemeklerini aşırı sorgulayıp eşini takip etmesi.

-Partnerinin sosyal hayatını tam olarak kontrol etmek.

 

NEDENLERİ NELERDİR?

Othello sendromunun ortaya çıkış sebepleri hakkında birçok araştırma yürütülmüş olmasına rağmen kesin bir nedeni bulunamamıştır. Çeşitli çalışmalarda ise öne sürülen nedenlerden biri, beynin sağ frontal (alın bölgesi) lobunun düzgün çalışmadığı zaman Othello sendromuna neden olmasıdır. Othello sendromunun ortaya çıkışının altında özgüven eksikliğinin yattığı düşünülmektedir.

Othello Sendromu teşhisi için DSM-V tarafından hazırlanan othello sendromu testi kullanılır.