Otizmde konuşma

Konuşabildiğimiz için insanız. Otistikler konuşamadıkları için diğer kişiler onların ne düşündüklerini, hissettiklerini, ne anladıklarını anlayamazlar. Onun içinde kendini anlatamayan otistik sıkıntı duyacaktır.
1. Zihinler arası bir iletişim lazım. Yani karşısındaki kişiyi otistiği anlaması gerekir. Kızdığını, üzüldüğünü, ondan istediği şeyi yapmasını anlaması gerekir.
2. Otistik çocuğun neler hissettiğini diğer kişilerin anlayabilmeleri lazımdır.
3. Göz temasının kurulmaya başlaması öğrenmenin başlaması anlamına gelmez. Göz temasını öğrenir ama konuşma başlamayabilir.
4. Otistik çocuk size bakar ama sizi algılayamayabilir.
5. Otistik çocuk bakar, görür ama konuşmaz. Orda yaşanan olayı algılamayabilir.
6. Sterotipik davranma bir iletişimdir. Onun yaptığı sterotipik hareketleri anlamaya çalışmak gerekir. Benim davranışlarımda ona bir şey ifade eder.
7. Otistikler kendilerini en iyi yalnız olduklarında hissederler düşüncesi yanlıştır. Yalnız olmadan da kendini iyi hissetmenin olabileceğini ve bunun nasıl olabileceğini onlara öğretmemiz gerekir.
8. Otistik çocukla eğitimcisi ve ailesi ortak bir dil geliştirip kullanabilir. Bu dil onun sosyalleşmesinde etkin olabilir, onu rahatlatabilir ve onu anlaşılır kılabilir.
9. Otistik çocuklar stres altında olduklarında veya kendilerini stres altında hissettiklerinde konuşmaları anlaşılmaz hale girebilir. Garip sesler çıkarabilirler. Tekrarlayıcı kelimeleri art arda sıralayabilirler.
10. Otistik çocuk bazen anne baba kelimesini kullanmaz. Annesi için kendisinin kullandığı bir sözcük olabilir.
11. Otistik çocuklar sen ben ayrımını yapamazlar. Kendilerinin yaptıkları bir işte sen kelimesini kullanabilirler. Bu durum aileler tarafından kanıksanır ve normal algılanır. Bu, düzeltilmelidir ve her seferinde olumlu bir yaklaşımla yaklaşılmalıdır.
12. Otistik çocuklar konuştuklarında monoton konuşurlar. Çok hızlı veya yavaş konuşurlar. Konuşurken kelimeleri yutarlar, şarkı söyler gibi. Kelimelerin arasında bırakılacak ses boşluklarını yeteri kadar bırakmayı ayarlayamazlar. Bu yüzden konuştukları anlaşılmaz.    

Yazarın Diğer Yazıları