Otobüsçülerden kenti kilitleyecek girişim

Otobüsçülerden kenti kilitleyecek girişim
Büyük İstanbul Otogarı’nda giriş-çıkışlarda ve bekleme alanlarında alınan ücretlere yapılan zam isyan ettirdi. Otobüs firmaları bugün garın, giriş çıkışlarını trafiğe kapatmayı planlıyor

Son iki haftada iki kez çatışmanın yaşandığı İstanbul Otogarı’nda işletmeci şirket AVTER (Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş.) ile otobüs firmaları arasındaki gerilim had safhaya çıktı. Gerilimin kaynağı ise AVTER’in ücretlere yaptığı zam. Büyük İstanbul Otogarı’nda günde 2 bin otobüs giriş-çıkış yaparken, 168 yazıhane ve 330 kadar firma bulunuyor. Otogar’ı 20 yıla yakın bir süreden beri işleten Metro Holding’e bağlı AVTER, temmuz ayında, çıkış yapan her otobüsten aldığı 75 TL’lik ücreti 95 TL’ye çıkardı. Otogar’da beklemek durumunda olan otobüslerden alınan ve önceleri 1 TL olan saat başı ücret, önce 3 TL’ye bir ay kadar önce de 5 TL’ye çıkarıldı. Yeni Diyarbakır firmasının yetkilisi Şehmuz Sukuti, “Bazen otobüsün bakıma girmesi gerekiyor. Bu işlem 1-2 gün sürebiliyor. Bu da her geçen saat için 5 TL ödenmesi anlamına geliyor. Çoğu firma bu parayı ödememek için, otobüste sorun da olsa yola çıkıyor” diyerek tehlikeye dikkat çekti. AVTER yetkilileri ile görüşmelernin sürdüğünü belirten Sukuti, “Talebimiz bu 5 TL’lik ücretin kaldırılması. Eğer bu konuda bir çözüme gidilemezse pazartesi (bugün) veya salı günü eylem yapacağız. Otogar’a giriş çıkışları otobüsler ile kapatacağız. Bu sayede sesimizi duyurmak istiyoruz” dedi.

Tedbir alırız

Otogar’ın işletmecisi AVTER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Yıldırım ise “Saat başı bekleme ücreti caydırıcı olsun diye 5 lira yaptık. Çünkü Otogar’da park alanı yetersiz. Eylem yapılırsa gerekli tedbirleri alırız” şeklinde konuştu. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Tekeli, bir otobüsün yolcu indirip aynı perondan yolcuyu alıp çıktığında eskiden 75 TL öderken şimdi en az 110TL ödediğini belirterek, “Son 60 günde ortalama günde 2 bin aracın fazladan verdiği tutar en az 4.2 milyon TL hesaplanıyor” dedi.

 

“Büyük Otogar”ın sorunu çok BÜYÜK

Her gün binlerce insanın uğrak yeri olan Büyük İstanbul Otogarı’nda pislikten geçilmiyor. Duvarları çatlak dökük otogarın tuvaletleri kapalı olduğundan duvar kenarları tuvalet olarak kullanılıyor

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük otogarı Büyük İstanbul Otogarı, kaderine terk edildi. Otogar esnafı, yolcu ve taksiciler otogardaki başıboşluktan rahatsız. Esnaf her ay düzenli olarak aidatların ödediklerini ancak hizmet alamadıklarını, en büyük sorunun temizlik ve tuvalet olduğunu söylüyor. Peronların alt katlara göre daha temiz olduğunu anlatan 25 yıllık esnaf  Zeki Alagöz, “Üst katlara makyaj yapıyorlar alt katlar umurlarında değil, idrar kokusundan durulmuyor. Yönetime defalarca dilekçe verdik ama karşımızda muhatap olabilecek birileri yok. Bu katta 180 dükkan var ama ihtiyaçlarımızı karışılacak tek tuvalet var o da kapalı. Bundan dolayı insanlar köşe başlarını ve tenha yerleri tuvalet olarak kullanmak zorunda kalıyor. Otogar yönetimine her ay 12 TL aidat ödüyoruz. Araçları olanlar 60 TL ödüyor. Ama her yer pislik içerisinde, eskiden buralar düzenli olarak süpürülürdü. Şimdi başıboşluk almış başını gidiyor. Yönetimin tek derdi rant” dedi.