Oturumu yönetecek oy kullanmayacak

Oturumu yönetecek oy kullanmayacak
TBMM Başkanlığı için aday olan Baykal, geçici başkanlık koltuğunda oturduğundan oy kullanmayacağını açıkladı

Kendisine oy vermeyecek!

En çok 4 tur olacak

Meclis, bugün 26. başkanını seçiyor. Adaylar AKP’den İsmet Yılmaz, CHP’den Deniz Baykal, MHP’den Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP’den Dengir Mir M. Fırat’ın ilk 2 turda başkan olabilmesi için üye tam sayısının 2/3’ü yani 367 oy alması gerekiyor. Seçim 3. tura kalırsa 276, son tur olursa en çok oy alan 2 adaydan biri başkan olacak.

Oturumu yönetecek

Deniz Baykal, “geçici başkanın oy kullanması, oturumu yönetmesi” ve “koalisyon işareti” tartışmaları için açıklama yaptı. Baykal, “Oturumda bir aday olarak Deniz Baykal’ın oy kullanması söz konusu değildir. Benim adaylığım bir koalisyon modelinin uygulanacağı bir anlayıştan kaynaklanmıyor” dedi.  

Deniz Baykal, bugün başlayacak TBMM Başkanlığı seçim maratonunda geçici başkan olarak oturumu yönetmesinde bir sakınca bulunmadığını ancak etik açıdan oy vermeyeceğini açıkladı.

CHP’nin TBMM Başkan adayı Deniz Baykal, Antalya gazeteciler Cemiyeti’nde basın mensuplarına açıklama yaptı. Baykal, geçici başkanın TBMM Başkanlık seçimiyle ilgili tartışmaları hukukçulara incelettiğini ve herhangi bir sorun görülmediği için bugünkü oturumu yöneteceğini açıkladı. Baykal ayrıca hukuki bir engel olmamasına rağmen ’zihinlerde bir tereddüt oluşmaması için’oy kullanmayacağını söyledi. “7 Haziran seçimlerinden sonra siyasal hareketlenme giderek hızlanıyor” diyerek sözlerine başlayan Baykal, “İlk iş olarak, başkan seçilmesi ve başkanlık divanının oluşması gerekiyor. Bu sürecin kritik bir aşamasındayız. Yarın (bugün) başkanlık seçimi ve yemin etmemiş vekillerimizin yemin etmesi için bir araya geleceğiz” dedi.

Oy isteyeceğim

TBMM adayı olduğu için geçici başkanlık ile oy kullanabilme durumunu hukuki açıdan incelettiğini belirten Baykal, “Hem geçici başkanım, hem de milletvekili olarak TBMM Başkanlık seçimine bir aday olarak yarınki toplantıda ben de oy isteyeceğim. Bu çok sık görülen bir tablo değil. Bu tablo hem geçici başkan, hem aday olma tablosu bazı soruların doğmasına neden oldu. Tabi geçici başkanların kalıcı başkanlığa aday olması durumu, çok sık rastlanan bir durum değil. Sadece Süleyman Arif Emre Bey’in öyle bir girişimi olduğu tespit edildi. Sayın Emre geçici başkandı, en erken doğmuş olduğu için o da zamanında. Ve aynı zamanda da başkan adayı idi. Ve oturumu yönetti. Kimsenin itirazı olmadı” diye konuştu. Geçici başkanın aday olması halinde, oturumu yönetmesine engel olacak ne hukuki ne de siyasi ne de teamülden kaynaklanan bir örnek yok. Dolayısıyla oturumu yöneteceğim “ diye konuştu.

Yılmaz istifa etmeliydi

Baykal, oy kullanma durumunu ise şöyle değerlendirdi: “Oy verme işlemi de tamamen geçici başkanın görev alanının yetkilerinin konumunun ötesinde kendiliğinden işleyen bir süreç. Yapılan hukuki araştırmalarda, başkanın oy kullanmayacağı ile ilgili düzenlemenin doğrudan seçilmiş başkana yönelik olarak ifade edildiği açıkça görülmektedir. Bu tablo karşısında, hukuki bir engel bulunmadığı halde, bir etik problem anlayışı ortaya çıkmaması için oy kullanmayacağım. Yani Meclis’i yöneteceğim ama o turlar sırasında ben oy kullanmayacağım. Oy kullanma arayışı içine girmeyeceğim” Baykal, Savunma Bakanı ve AKP’nin adayı İsmet Yılmaz’ın görevinden istifa etmemesini parlamenter rejimin ruhuna çok uygun olmadığını da sözlerine ekledi.