Oy vermek yetmez, sandığa da sahip çıkın

Aylardır süren seçim maratonunun sonuna geldik…

En büyük temennimiz, referandumdan sonra Türkiye normalleşme sürecine girerek; adalet ve hukuk mekanizmasının tarafsız bir şekilde işler hale gelmesi.

Çünkü artık geleceğe umutla bakan bir Türkiye hayalini konuşabilmek istiyoruz.

Geçmiş dönemin marazlarını bir kenara bırakarak, sağlıklı bir devlet olabilmeyi başarmak zorundayız.

Geçmişimizi "eski-yeni" diye ayırmadan, ecdada küfür etmeden, akılla, mantıkla, kendi öz değerlerinden kopmadan hareket etmek zorundayız.

Dünyayı esir alan savunma ihtiyaçları karşısında, hemen yanı başımızda kağıt üzerinde çizilen haritalar varken, kendi içimizde normalleşmek zorundayız.

İşte bu yüzden; kendimiz, geleceğimiz için sandıklara gideceğiz, oyumuza, irademize sahip çıkacağız.

"Ya bir oy ile ne değişecek, benim çok daha önemli işlerim var, oy kullanacağım yerden taşındım gitmek-gelmek en az 4 saat, daha önce oy verdik de ne oldu…" gibi mazeret ve bahanelere sığınmadan, vatandaşlık görevimizi yerine getirmeliyiz.

Vereceğimiz oyla bir şeyin değil, çok şeyin değişeceğini idrak etmek durumundayız.

Gerçek bir demokrasi, gerçek bir hukuk düzeni için, oylarımıza ve sandıklarımıza sahip çıkacağız.

Bahar havasında gideceğimiz sandıklarda, hiçbir manipülasyona, hiçbir algıya kapılmadan ve ülkemizin kaderini değiştireceğimizi unutmadan hareket etmeliyiz.

Başkalarının isteği için değil, sağduyumuz için ve vicdanımız için oyumuzu vermeliyiz.

Vakti olanlar sandıkların başında bekleyerek sayımları incelesinler.

Bunun için sandık görevlisi olmanız şartı yok, vatandaş olarak da sayımlar incelenebiliyor.

Oy sayımına kalacak vatandaşlar, sandık sonuçları tutanak altına alındıktan sonra cep telefonu ile fotoğraflasınlar. Bu sayede, ilerleyen günlerde sandık sandık verilecek oylama sonuçlarıyla tutanaktaki rakamları karşılaştırabilir, olası bir hatada elimizdeki görüntülerle itirazları sağlayabiliriz.

Akıllı telefon kullanan vatandaşlar, telefonlarına indirecekleri "T3 Tutanak gönder" programı ile fotoğrafını çektikleri sandık sonuçlarını sisteme göndererek, şeffaflık sürecine katkı sağlayabilirler.

Seçim sonuçlarının gelmeye başlamasıyla oluşturulması muhtemel algı operasyonlarına ve tahriklere kapılmamalıyız. "Açık ara fark, şu kazandı, bu kazandı" gibi açıklamalara itibar edilmeden, resmî sonuçlar gelene kadar sandıklar kesinlikle terk edilmemeli.

Tercih mührünü bastıktan sonra, mührün basıldığı seçim pusulasını dışa doğru katlayıp, zarfa koyalım. Oyumuzu kullanacağımız sandığa giderken yanımıza nüfus cüzdanımızı almayı unutmayalım.

Hangi sandıkta oy kullanacağını bilmeyen seçmenler, e-devletten ve YSK'nın sitesinden sandıklarını öğrenebilirler…

Oy kullanmayacağını ifade eden yakınlarınızı, mutlaka sandıklara gitmek için teşvik ve ikna edin.

Çünkü bu yolun dönüşü yok!

Yazarın Diğer Yazıları