Oyak, Tamek'i satın almak için Rekabet Kuruluna başvurdu

Oyak, Tamek'i satın almak için Rekabet Kuruluna başvurdu
Gıda sektörüne güçlü bir giriş yapan OYAK, Sagra’nın ardından şimdi de Türkiye’nin köklü markalarından Tamek’in satın alma anlaşmasının onayı için Rekabet Kurumu’na başvuruda bulundu. OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem "Tamek ürünlerinin mevcut pazar paylarını kısa vadede iki ila üç katına, orta vadede ise dört ila beş katına çıkarmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Tamek'in sahibi değişiyor. Resmen başvuruldu

Sagra’yı satın alarak gıda sektörüne güçlü bir giriş yapan OYAK, şimdi de 65 yıllık tecrübesiyle Türkiye’nin köklü markalarından olan Tamek’in satın alma anlaşmasının onayı için Rekabet Kurumu’na başvurdu.

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, Tamek ile OYAK’ın gıda sektöründeki hedeflerini bir sonraki aşamaya taşıdıklarını ve yeni kategorilere adım atma fırsatına kavuştuklarını belirtti. Erdem, “Son beş yılda HEKTAŞ ile tarım alanında attığımız stratejik adımların ışığında gıda sektöründe de etkinliğimizi arttıracağız. Sagra ve Tamek gibi geçmişi uzun yıllara dayanan, Türk halkının beğenisini kazanmış güçlü markaları küresel olarak da hak ettikleri konuma taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Sagra’yı satın alarak, büyüklüğü 120 milyar lirayı aşan Türkiye gıda sektörüne güçlü bir giriş yapan OYAK, sektördeki ikinci stratejik hamlesini gerçekleştirmek amacıyla 1955’te Bursa’da kurulan, yüzde 100 Türk menşeli gıda üreticisi Tamek’i satın alma anlaşmasının onayı için Rekabet Kurumu’na başvuruda bulundu.

TÜM HİSSELER OYAK TARAFINDAN DEVRALINACAK

Satın alma işleminin tamamlanmasıyla Tamek’in meyve suları, sebze ve meyve konsantreleri, salça, hazır yemekler, reçel, marmelat, hazır soslar, haşlanmış ürünler, ketçap, mayonez ve donmuş ürünlerin üretimi, satışı ve pazarlamasına dair tüm varlıkları ve bu işlerle ilgili markaların geri kalanlarına sahip olan Asena Patent Marka Fikri Telif Hakları Danışmanlığı ve Ticareti A.Ş.’nin tüm hisseleri OYAK tarafından devralınacak.

Erdem: “Yurt içi ve ihracat pazarlarında paydaşlarımızla birlikte büyüyeceğiz”

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, Tamek ile gıda sektöründe önemli bir yatırıma imza atacak olmanın yanı sıra, gıda sektörü adına geleceğe yönelik yeni atılımlarda bulunmanın önemini vurgulayarak şunları söyledi:

“2017’de çizdiğimiz vizyonun meyvelerini almanın memnuniyetini yaşıyoruz. Tamek özellikle meyve suyu ve salça alanında ülkemizin önde gelen markalarından. Markanın mirası ve bu mirasla birlikte gelen bilinirliği OYAK’ın gücü ile birleştiğinde efektif, hızlı ve karlı bir operasyon yaratabileceğimize inanıyoruz. Sagra ve Tamek markalarını stratejik vizyonumuz doğrultusunda büyütmeyi, yurtiçindeki pazar payımızı ve ihracattaki etkinliğimizi arttırırken aynı zamanda dokunduğumuz tüm paydaşlarımızın da bizimle birlikte büyümelerine olanak sağlamayı hedefliyoruz”

Tamek ürünlerinin mevcut pazar paylarını kısa vadede iki ila üç katına, orta vadede ise dört ila beş katına çıkarmayı hedeflediklerini de kaydeden Erdem, şunları söyledi “Tamek’in cirosunun yaklaşık yüzde 30’u ihracattan geliyor. Biz bu oranı korumayı hedefliyoruz. Ancak ciroyu 5 yıl içinde mevcudun 10 katına çıkarmayı hedeflediğimizi düşünürsek ihracattaki büyüme beklentimizi de ifade etmiş oluruz.” dedi.

Erdem, “Tarım sektöründe yer alan şirketimiz HEKTAŞ’ta son yıllarda yaptığımız yatırımlarla ürünlerin tarladan rafa kadar olan serüvenine katkı sağladık. Şimdi gıda sektöründe de raftan tüketiciye yani sofralara ulaşmaya başladık. Bu serüvenin daha sağlıklı olması için tedarik zincirine yapacağımız önemli yatırımlarla da markalarımızı daha geniş çoğrafyalara ulaştırmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı

TÜM DÜNYADA BÜYÜME POTANSİYELİNİ SÜRDÜRÜYOR

‘Tamek’se koy sepete’ reklam sloganıyla bir döneme damgasını vuran Tamek, 1958 yılında Türkiye’nin  ilk ketçap ve domates suyu ve ardından ilk hazır yemek ve dolma üretimi gibi birçok ilke imza attı. Tamek’in 1963 yılında kahve rengi şişelerle girdiği mevye suyu pazarı, tüm dünyada halen büyüme potansiyelini sürdürüyor. Almanya’da yıllık 30, ABD’de ise 40 litre kişi başı yıllık tüketimi olan meyve suyunun Türkiye’deki kişi başı tüketimi ise yıllık 10 litre. Bu açıdan yurt içi tüketiminde büyük bir potansiyel barındıran meyve suyu pazarı, ihracatta da önemli fırsatlar sunuyor. 150''den fazla ülkeye yıllık yaklaşık 350 milyon dolarlık meyve suyu ve konsantre ihracatı gerçekleştiren Türkiye’de geçen yıl ihracatta yüzde 24’lük bir artış yaşandı. Toplam ihracatın üçte birinin yapıldığı ABD''yi Hollanda, Güney Kore ve İngiltere gibi ülkeler takip ediyor. Tamek ve Sagra’nın içinde yer aldığı Türkiye atıştırmalık, meyve suyu ve temel gıda pazarı yaklaşık 45 milyar lira büyüklük ile toplam gıda pazarından yüzde 35 pay alıyor.

İLKLERİN MARKASI

1958’de Türkiye’nin ilk ketçap ve domates suyunu üretti.

1959’da Türkiye’de ilk hazır yemek ve dolma üretimini gerçekleştirdi.

1963’te ilk meyve suyunu üretti

1974’te Türkiye’nin ilk haşlanmış bakliyatlarını üretti.

1992’de Türkiye’nin ilk diyabetik reçelini üretti.

1993’te Türkiye’nin ilk teneke kutulu meyve suyu üretimini gerçekleştirdi.

2000’de Türkiye’nin ilk karton kutudaki salça üretimini gerçekleştirdi.

2006’da Türkiye’nin ilk katkısız ve koruyucu içermeyen konserve ürünlerini üretti.

2007’de Türkiye’de bir ilk olan potasyum açısından zenginleştirilmiş ve kalp dostu olan %100 portakal suyunu üretti.

2014’te meyve suyunda Türkiye’de ilk Crystal Tetra Pak ambalajı kullandı.