Öymen: ABD'nin 1 Mart sıkıntısı sürüyor

Öymen: ABD'nin 1 Mart sıkıntısı sürüyor
Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başkan Trump arasında gerçekleştirilen görüşmenin Türkiye'nin beklentilerinin çok gerisinde kalmakla birlikte, uluslararası nezaket kurallarının dahi çiğnendiğini ifade etti.

Salim YAVAŞOĞLU / İSTANBUL

Eski CHP Milletvekili, emekli Büyükelçi Onur Öymen; Beyaz Saray'daki ikili görüşme için, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başkan Trump arasında gerçekleştirilen görüşme maalesef Türkiye'nin beklentilerinin çok gerisinde kalmıştır" değerlendirmesini yaptı. Öymen, "Başkan Trump, konuşmasında Türk askerinin Kore'de sergilediği kahramanlıktan bahsederken, IŞİD'i bölgeden temizlenmesini sağlayan El Bab Operasyonu'ndan hiç söz etmemesi, evvelce dile getirdikleri; PYD'nin Menbiç'ten çekileceği ve Fırat'ın batısına geçmeyeceği yolundaki vaatlerini hatırlamaz görünmesi dikkat çekici olmuştur" diye konuştu.

Onur Öymen; "Türkiye'ye bazı silahların ve cephanenin verilmesi gibi konuların ön plana çıkarılması ve bir başarı gibi gösterilmesi, PYD konusunda Türkiye'nin güvenliğini zedeleyecek gelişmelerin göz ardı edilmesine yol açmamalıdır" uyarısında bulundu.

Öymen açıklamasını şöyle sürdürdü: "Cumhurbaşkanının konuşmasında önemle vurguladığı Gülen'in iadesi konusuna da Başkan Trump'ın hiç atıfta bulunmaması, bu alandaki beklentimizin gerçekleşme şansının çok düşük olduğunu göstermektedir. Üstelik, tam ziyaret günü Gülen'in Türkiye'yi suçlayıcı bir makalesinin Washington Post'da yayınlanması da uluslararası nezaket kurallarına uygun düşmemiştir.

Amerika'nın Ankara eski Büyükelçisi Ross Wilson'ın bugünkü bir gazetede yayınlanan mülakatında Türk ve Amerikan askerleri arasında 1 Mart tezkeresinin reddine kadar giden derin çelişkiden söz etmesi de manidardır. Amerikalıların hala TBMM'nin uluslararası hukuka uygun olarak aldığı ve ulusal çıkarlarımıza hizmet eden kararından rahatsızlık duymaya devam ettiği ve bunun bir anlamda acısını çıkartmaya çalıştığı görülmektedir."