Öymen: Almanya ile masaya oturup ilişkilerin özüne inmeli

Öymen: Almanya ile masaya oturup ilişkilerin özüne inmeli
Almanya ile son dönemde yeniden gerilen ilişkileri emekli Büyükelçi Onur Öymen yorumladı. Öymen “ İki ülkenin üst düzey siyasetçileri, masaya oturup ilişkilerin özünde yatan sıkıntıları tespit etmeli “ dedi.

Fatih Erboz / YENİÇAĞ

Türkiye ile Almanya arasında son dönemde yeniden patlak veren krizi değerlendiren emekli Büyükelçi Onur Öymen, her iki tarafın diplomatlarının masaya oturarak sorunu enine boyuna tartışması ve meselenin özüne inilmesi gerektiğini belirtti.

Öymen, "İlişkilerimiz çok gerginleşti. Yapılması gereken şey, günlük basın polemikleri yoluyla değil, iki ülkenin önce diplomatlar aracılığıyla, üst düzey siyasetçilerin masaya oturup ilişkilerin özünde yatan sıkıntıları tespit etmeleri ve bunları gidermenin yollarını aramaları gerekiyor. Şu anda Türk- Alman ilişkilerinde hiç alışık olmadığımız, hatırlamadığımız gerginlikler yaşanıyor" dedi.

En önemli konularda şikâyet etmesi gereken tarafın Türkiye olduğunu ifade eden Öymen, şunları söyledi: "Almanya hiç gerek yokken geçen yıl Meclis'te iktidar partisinin oylarıyla sözde Ermeni soykırımı kararını çıkarttı. Bu, ilişkileri son derece zedeleyen bir gelişme oldu. Birleşmiş Milletler (BM) ile uluslararası kuruluşların ve anlaşmaların kararları görmezden gelerek Türkiye'yi ve Türk milletini rencide edecek karar çıkarttı. Son yıllardaki ilişkilerde yaşanan gerginliklerin kırılma noktası bu karar oldu. Ondan sonra da gerginlikler peş peşe geldi. Siyasi liderlere konuşma izni verilmedi. Bütün bunlar adeta taş taş üstüne koyarak ilişkileri sıkıntılı, gergin duruma getirdi."

Onur Öymen, Türkiye ile Almanya arasında birçok ortak nokta varken bu problemleri yaratmamak gerektiğini, bunun her iki ülkeye de zarar verdiğini vurguladı. Almanya'nın bakış açısının Türkiye'de tepkilere neden olduğunu dile getiren Öymen, bütün bunların oturulup açıkça konuşulması gerektiğini kaydederek "Yoksa her iki ülke de kaybediyor. Günlük anlayışlarla, basın üzerinden yapılan açıklamalarla, tartışmalarla ilişkiler daha da kötüye gidiyor. Bu öncelikle diplomatların işi" dedi.

 

İlgili Haberler