Öymen "Barzani'ye, Ankara'dan gösterilen tepki çok cılız"

Öymen "Barzani'ye, Ankara'dan gösterilen tepki çok cılız"
Emekli Büyükelçi Öymen, "PKK bir sefer yüz bulmaya başladı. Ayrıca terörle mücadele konusunda Türkiye yeterince destek bulamıyor. Bu yüzden terör örgütü, eylemlerini arttırdı" dedi.

Fatih Erboz / Yeniçağ

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, peşmerge referandum hazırlıklarını sürdürürken Türkiye'nin verdiği tepkilerin çok yetersiz kaldığını belirterek, "Türkiye her konuya tepki gösteriyor, ancak Barzani'nin yapacağı referanduma tepki göstermiyor. Gösterse bile bu çok cıllız kalıyor. Barzani referandum ile toprak genişletirken, Türkiye'de iktidarın cılız tepkisine karşılık, muhalefet de maalesef sorgulamıyor. PKK'da tüm bunlardan yüz buluyor" dedi. 

Peşmerge başı Barzani'nin referandum konusunda ısrarlı olmasının verilen tepkilerin yetersizliğinden kaynaklandığını ifade eden Öymen, şöyle konuştu: "Referandum konusunda Barzani bu kadar ısrarcı davranırken, ABD'nin başta gelen düşünce kuruluşlarının raporları ve Rant Corparation dediğimiz kuruluşlarının Kürt devleti kuruluyor söylemleri ortadayken Türkiye'nin verdiği tepkiyi anlamak mümkün değil. Türkiye'deki iktidar burada yeterli tepki vermiyor. Konu ticari ilişkiler ve benzeri konularla biraz havada tutuluyor adeta. İş böyle olunca verilen tepkilerin yeterince ciddiye alınmasını bekleyemezsiniz. Meselenin özü bu." 

Öymen, "Barzani'nin yapacağı referandum sınırlarımızda ciddi sorunlara yol açacak. Türkmen bölgeleri adeta işgal ediliyor. Türkiye'den verilen tepki ise neredeyse yok denilecek kadar az. Siz böyle davranırsanız o zaman ortaya sanki siz de bu işe razıymışsınız gibi bir durum ortaya çıkıyor. Oysa daha yüksek sesle tepki verirseniz o zaman Barzani içinde bulunduğu durumu sorgulayacaktır. Böyle bir şey göremiyoruz. Ayrıca İsrail de destek verdiğini her fırsatta söylüyor. Barzani o zaman istediğini yapmaya kalkıyor" diye konuştu. 

Öymen, şöyle noktaladı: "PKK da bu sefer yüz bulmaya başladı ve eylemlerini arttırdı. Ayrıca terörle mücadele konusunda Türkiye yeterince destek bulamıyor. Oysa terör örgütlerini ve özellikle de PKK terör örgütünü destekleyenler belli. Bu desteği ortadan kaldırmak için neler yapılıyor, ne gibi politikalar izleniyor, ne gisi görüşmeler yapılıyor? Burada aktif bir poltika izleniyor mu? PKK'ya destek veren örgütlere ne yapıyorsunuz, desteklemeyin diyor musunuz? Mesele burada takılıp kalıyor. İktidar daha fazla tepki göstermeli, muhalefet ise verilen tepkilerin yetersiz olmadığını sorgulamalı. Avrupa'da Almanya ve Hollanda'ya gösterdiğiniz tepkiyi Yunanistan'ın işgal ettiği 18 ada için niye göstermiyorsunuz? Barzani referandumu için göstermiyorsunuz? O zaman da burada sıkışıp kalıyorsunuz. O yetmezmiş gibi PKK gibi terör örgütü de eylemerini arttırmak istiyor. Sonuç buraya kadar uzanıyor." 

İlgili Haberler