Öymen: Türkiye hep veren ülke

Öymen: Türkiye hep veren ülke
EMEKLİ Büyükelçi Öymen, ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın ziyaretiyle Türkiye-ABD ilişkilerinin toz pembe olmadığının görüldüğünü söyledi, “Türkiye’ye verilen bir şey yok. Hep taviz isteniyor” dedi.

Haber: Hanife Açıkalın

 

Joe Biden’in Türkiye ziyaretini değerlendiren emekli büyükelçi Onur Öymen, “Ermeni, Kıbrıs ve Kürt konularında zarara uğrayan taraf hep biz oluyoruz” dedi

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Türkiye ziyaretinin şifrelerini çözdü. Türkiye-ABD ilişkilerinin toz pembe olmadığının görüldüğünü ifade eden Öymen, “Türkiye, bir şey isteyemeyen ama kendisinden çok şey istenen ülke durumunda. Türkiye’ye verdikleri bir şey yok. Ermeni, Kıbrıs, ve Kürt konularında daima Türkiye’den taviz isteniyor” dedi.

Büyük Kürdistan projesi
Biden’in görüşmelerde Türkiye’den şikayet ettiğinin görüldüğünü ifade eden Öymen, iki ülke arasında Orta Doğu’da yaşanan sorunlara ilişkin ciddi görüş ayrılıklarının bulunduğunu söyledi. ABD’nin Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun yeteneksiz ve başarısız olduğunu açıkça ifade ettiğini kaydeden Öymen, bu ülkenin izlediği politikalarla adım adım Bağımsız Kürdistan’ın kurulmasının önünü açtığına dikkat çekti. ABD’nin Ayn el-Arap’a diğer ülkeler hariç sadece Türkiye’nin asker göndermesini istediğini ifade eden Öymen, “Kandil’e askeri operasyon yapmasın, PKK tasfiye edilsin istemiyorlar” diye konuştu. Peşmergelerin Ayn el-Arap’a geçmesi karşılığında Türkiye’nin de Kandil’e operasyon düzenleme istediğini masaya koyması gerektiğini anlatan Öymen, bunun yapılmadığını belirtti. Öymen, “Türkiye, Musul’daki Türkmenler’in korunması için askeri harekat yapmaya karar verirsek buna engel olmayın demeliydi ama diyemedi. Kerkük’ün korunması için asker göndereceğiz diyemedi. Mahmur kampını boşaltın diyemedi. Kandil’i tahliye edin diyemedi” dedi.

İstemeyi biliyorlar
ABD’lilerin Türkiye ziyaretinin asıl amacının taviz koparmak olduğunu vurgulayan Öymen, bunda da başarılı olduklarını anlattı. ABD’nin Türkiye’nin önceliklerini hiçbir zaman dikkate almadığını kaydeden Öymen sözlerini şöyle tamamladı: “Bizden İncirlik’in kullanılmasını, Ayn el-Arap’a asker göndermemizi istiyorlar. ’Esad’a değil IŞİD’e öncelik verin, PKK ile savaşmayın, müzakere edin, Kıbrıs’ta Rumları tatmin edin, Ege’de petrol araştırmayın bırakın doğal gazı Rumlar çıkarsın’ diyorlar. Hep isteyen taraf onlar ve hep bizden bir şeyler koparıyorlar. Biden gidecek yarın başka bir ABD’li yönetici gelecek. O da Türkiye’ye hiçbir şey vermeden tavizler koparıp ülkesine dönecek.”