Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Oyuncu Olma Kılavuzu!

Sanat çok sık kullandığımız bir kelime. Duygusal ve düşünsel etkileme gücü büyük, insanlık tarihimizin her döneminde var olmuş ve olmaya devam edecek olan, insanın evrimi, yaşama bakışı ve düşün gücüyle de sürekli yenilenecek bir olgu. Aristoteles’e göre, sanat doğru bir akıl yürütmeye dayanan ve insanın bir yaratış ortaya koymasını sağlayabilen bir yetenek. Platon, Munro, Hegel, Marks vb. ifadelerini sıralamak da mümkün tabii.

Bana göreyse yaratıcı gücün, insan aklı ve ruhuyla buluştuğu en yüksek ifade şekli sanat. Başka bir boyutun bilinmeyen şarkısını söylemek, resmini çizmek gibi. Kiminde sözcükler, kiminde resimler, kiminde de dans ve mimikler aracı olur bu güçlü ifade ediş biçimine. İletişim kurmanın duygu ve düşüncenin estetikle buluşan en yüksek anlatım biçimidir. Peki bu sanat, herkesin harcı mıdır?

Kimse alınıp kırılmasın ama D.E.Ğ.İ.L.D.İ.R!
Sanat zor iştir. Sanata ömrünü veren gerçek sanatçılarsa bugün parmakla sayılacak kadar az. Ya küstürüyoruz ya da sanatçısı artık çok bol olan bu çarkın içerisinde sessizleştiriyoruz. Meydan sanatçı olmayan sanatçıların eline kaldı. Birçok kişi kızım, oğlum artist olsun şeklinde ajansların kapısını aşındırıyor. Bu zihniyet sanat ve sanatçı kavramını yok etmeye ve kaliteyi de düşürmeye başladı. En önemli sanatlardan biri olan tiyatro sanatı da bu durumdan etkileniyor. Özellikle tiyatro sanatını meslek edinmek isteyen gençler bu durumdan etkileniyor. Nasıl mı? Bence şöyle; Hızlı şöhret mi, yoksa bir işi en iyi haliyle öğrenmek için zorlu bir sanat eğitimi almak mı? Yani konservatuvar okumak mı önemli; bu sorunun cevabı karışıyor. İşte, tam bu noktada gençlere müthiş bir kitap öneriyorum. Amacınız gerçekten eğitilmiş bir sanatçı olmak, bu işi gereği gibi yapabilmek ve öğrenmekse, değerli sanatçı, tiyatro oyuncusu ve hoca Cengiz Toraman’ın Mitos Boyut Yayınları kültür dizisinden çıkan kitabı  “Oyunculuk Sınavlarına Hazırlık Kılavuzu”  genç adaylar için doğru rehber olacak demektir.

En azından kendinizi tanımanıza yardımcı olacaktır. Tiyatro sanatını öğrenmek ve sınavlara girmek istiyorum diyenler için müthiş bir kılavuz.

Yazarın kendi deyimiyle; “Böylesi bir kılavuza ne gerek var?” diye soranları duyar gibi oluyorum. Konservatuvarda hocalık yaptığı yıllarda oyunculuk sınavları yaklaştığı zamanlarda bilgi almak isteyen adayların yoğun merak ve sorularına cevap verebilmek adına, eğitim, bilgi ve edinimlerini böylesi başarılı bir kitapta toplamış Toraman. Kitapta üç ana başlık hakim. “Giriş” oyuncu olmak istiyorum. Okul ve sınav bilgileri. “Sınava hazırlanıyorum” yöntemler. “Oyunculuk sınavı”  rol seçimi, sahne üstü vb. jüri değerlendirmesine kadar geniş bir bölümü kapsıyor.
Ülkemizdeki oyunculukla ilgili kaynakların oldukça sınırlı olduğunu da düşünürsek 134 sayfa hazırlanan bu kitap son derece önemli bir boşluğu dolduruyor. Büyük bir keyifle okuduğum kitap akıcı anlatımıyla sizinle konuşan bir hoca gibi son derece ustaca hazırlanmış. Oyuncu adayları bence mutlaka sınav öncesi edinmeli ve okumalı diyorum. Oyunculuk sanatıyla ilgilenen gençlere çok şey katacağına inanıyorum. Sanatı sanat gibi öğrenmek adına. Yazarın ellerine sağlık.

Yazarın Diğer Yazıları