Öz yönetim bağımsız Kürt devletine götürür!

Öz yönetim bağımsız Kürt devletine götürür!
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, öz yönetim ve ademimerkeziyetçilik gibi kavramların bölünme sürecinin parçaları olduğunu söyledi

“Öz yönetim isteyenler bölünelim de diyecek”

Kanadoğlu, “Süreç öz yönetim ile başlar, sonra özerklik, en son bağımsızlık. Menzil taşları diziliyor. Amaçladıkları şey bu, çabaları da bu yönde” ifadesini kullandı.

 

Öz yönetim bağımsız Kürt devletine götürür!

AKP,  yeni anayasa yapılmasında ısrarını sürdürüyor. CHP ve MHP geçtiğimiz yıllarda tıkanan yeni anayasa çalışmalarına yeniden destek verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ziyaret etmediği HDP kanadı ise TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın daveti ile Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda yer aldı. AKP, yeni anayasa ile başkanlık sistemine geçilmesini istiyor. CHP ve MHP ise başkanlık sistemine açıkça karşı. HDP ise, “Demokratik özerklik”, “özyönetim” gibi kavramlarda diretiyor. Başbakan Davutoğlu, TBMM’ye sunduğu hükümet programda, “Toplumsal farklılıkların siyasal temsilinin sağlandığı, ademi merkeziyetçi sistemin güçlendirildiği, karar alma süreçlerinin hızlandığı yeni bir siyasal sisteme geçebiliriz” dedi.

Menzil taşları

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, özyönetim, ademi merkeziyetçilik ve yerelleşme gibi kavramların bölünme sürecinin parçaları olduğunu belirterek, “Bir süreç olarak düşünün. Özyönetim ile başlar, özerklik, ondan sonra da bağımsızlık. Bağımsızlığa kadar giden yolun menzil taşları. Amaçladıkları şey bu. Onun için çabaları da bu. Özyönetim dedikleri ile yerel yönetimler arasında ilgi yok zaten. O özyönetim kavramı daha değişik bir şekilde özerkliğe giden bir yoldur. Özerklikte bağımsızlığa giden yoldur. Takip ettikleri yol bu yol. Evet, biz Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na çekince koyduk. Bunlar doğru ama onların istediği böyle bir yerel yönetim değil zaten. Özyönetim, özerklik, ademi merkeziyetçilik gibi taleplerin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ile ilgisi yok. Belirli bir amaçları var zaten. Siyasi iktidarın göz yummasıyla bütün o barikatlar niye kuruldu? Özyönetim talebi yerine gelmedi diye değil. Onlara göre bir sonuç” dedi.

Kabul edilemez

Kanadoğlu, yürürlükteki anayasaya göre demokratik özerklik, özyönetim gibi taleplerin kabul edilemeyeceğini kaydederek, “Zaten yeni bir anayasa yapma arzusu nereden geliyor? Bu darbe anayasasıdır deyip, ne istediklerini açıklamamalarının sebebi de bu değil mi? Yani anayasayı ona uygun bir hale getirme çabasıdır bu. Şimdi gereksiz bir şekilde istenen bir başkanlık sistemi var. ‘Başkanlık sistemini alabilmemiz için için ne verebiliriz’ anlayışı ile hareket ediliyor. Bu anayasanın yürürlükteyken ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütünlük içinde böyle bir ödüne, böyle bir tavize gidemeyiz” şeklinde konuştu.

Üniter yapıya ters

Kanadoğlu, Avrupa Yerel Yönetimler Şartı hakkında ise şunları söyledi. “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın bizim yürürlükte olan anayasa ve kanunlarımıza göre Türkiye’de uygulanması mümkün değil. Mevcut anayasaya göre; bizim üniter yapıya ters gelecek hiç bir şeyi kabul etmememiz lazım. Karşı çıkılmasının nedeni de bu zaten. Çünkü, çok açık ve net bir şekilde bir üniter yapı vardır. Ama bu üniter yapıyı yerel yönetimlere verilecek yetkilerle bozma ihtimali var. Karşı çıkılması buradan kaynaklanıyor zaten. Yani bu anayasa böyle durduğu sürece o  Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nı belirli bir şekilde kabul etmemiz mümkün değil. çekinceler onun için konmuş zaten.”