Özel yetkili turizm müfettişliği oluşturulmalı

1988 yılından bu yana gelişmekte olan ve son yıllardaki yatırımlarla da dünyanın sayılı turizm bölgeleri arasında yerini alan ülkemizin, turizm sektöründeki bu yükselişinin doğru orantılı olarak artmasını sağlamak istiyorsak, “denetim mekanizmasının kurulması” gerekmektedir. Denetim mekanizmasında görev alacak olanların hiçbir kurum veya kuruluşa bağlı olmamaları en muteber yaklaşım olacaktır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı kendisine mali anlamda hiçbir yük getirmeyecek “özel yetkili turizm müfettişliği” yapılanmasına giderek, özellikle “enformasyon ofislerinin” olmadığı bölgelerde turizm faaliyetlerinin sekteye uğramasının önüne geçmiş olacaktır. Özel Yetkili Turizm Müfettişliği aşağıdaki konularda Bakanlığa yardımcı olabilecektir:
Müfettişler seçilirken turizm sektöründe uzun yıllar çalışmış, turizm mevzuatını çok iyi bilen, bakanlık tarafından periyodik kurslarla denetlemeler konusunda yetkinliği artırılarak kısa sürede olumlu sonuçlar alınacaktır.
Müfettişler, hiçbir sivil kuruma bağlı olmadıkları için bakanlığın vermiş olduğu yetki ile gerekli gördükleri durumlarda hemen olaylara müdahil olabileceklerdir,
Turizm sektöründeki denetimler, mevzuat gereği çok sıkıntılı olmakta, TÜRSAB yetkilileri tek başlarına yol denetimleri yapamamakta, yanlarına Turizm İl Müdürlüğü’nden bir görevli olmadığı sürece yaptıkları işlemler geçersiz sayılmakta.
Turizm İl Müdürlüğü görevlileri de ya araçları olmadığından ya da yetersiz personel gerekçesi ile denetim başvuruları yapıldığında genelde denetime katılamamaktalar.
Sürekli bir hareketin ve hizmet üretiminin yaşandığı turizm sektörünü “mesai saatleri mantığı” ile denetlemek oldukça yanlıştır. Yirmi dört saat hizmet üretimi temeline dayalı bir sektörde siz mesai saatleri ve günleri ile denetimleri sınırlarsanız, hiçbir sonuç alamazsınız.
Özel yetkili turizm müfettişleri sadece bakanlığa karşı sorumlu olmalıdırlar, gördükleri tüm eksiklikleri gerekli kurumlara bildirme yetkisine sahip olmalılar
Havaalanlarından plajlara, ören yerlerinden otellere kadar turizm sektörünün bütün alanlarına girme ve denetleme yetkileri olmalı
Anında müdahale ve sonuç almak için özel yetkili turizm müfettişliği büyük önem arz etmektedir, müfettişlerin bakanlık personeli olması gerekmemektedir, maaş ve sosyal güvenlik hakları bu görevi yaptıkları süre ile sınırlı olmalıdır, yaptıkları denetim ve sonuçlarına göre sözleşmeleri yenilenmelidir,
Özel Yetkili Turizm Müfettişlerine yardımcı unsurlar olarak Gönüllü Turizm Müfettişliği yapılanması da işleyişin daha da hızlı ve verimli olmasını sağlayacaktır.
Gönüllü müfettişler sektörün içerisindeki aktif turizmcilerden seçilebilir, faaliyet konularına göre gönüllüler sektörün denetiminde ciddi yardımcı unsurlar olacaktır
Ülkemizin turizmde yakaladığı yükselişin devam etmesi ve gelecek kuşaklara daha sağlıklı bir turizm yapılanması oluşturup bırakmak için, bu tür önlemlerin alınması gerekmekte. Yapılması gereken yetkililerin üzerlerine düşeni görevi yapıp “güven ama denetle” ilkesini sektörde hakim kılmak şeklinde olmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları