Özel’in isyanı!

Özel’in isyanı!
Başbakan’ın, “süreç”le ilgili olarak Özel’i bilgilendirme sözü vermesine rağmen bunu yapmadığı ortaya çıktı

“Savaştığımız birini muhatap almayız!”

Haber: Hanife Açıkalın

O masaya oturmayız
Gazİ Teğmen Alper Kür, kabulde sözde çözüm sürecinin gündeme geldiğini belirterek, “Komutanımız, süreçle ilgili olarak bilgi sahibi olmadığını, bu konuda kendisine bilgi verilmediğini belirtirken, bebek katili Öcalan’la masaya oturmayacaklarını ifade etti” dedi.

Bedelliye de karşı
Org. Özel’in AKP iktidarının yasalaştırmaya çalıştığı bedelli askerlik uygulamasını eleştirdiğini de vurgulayan Kür, “Komutanımız, Türkiye tam olarak profesyonel orduya geçmediği için bedelli askerliğin sıkıntılara sebep olacağını söyledi” diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, sözde açılım süreci ile ilgili olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’i bilgilendirme sözü vermesine rağmen bunu yapmadığı ortaya çıktı. Gazilerle bir araya gelen Özel, AKP iktidarının, bebek katili Öcalan ile yürüttüğü sözde “çözüm süreci” nden duyduğu rahatsızlığı “Hükümet süreçle ilgili bize bilgi vermiyor. Bilgilendirmiyor” sözleriyle anlattı. Orgeneral Özel önceki gün, Malul Gazi Jandarma Kurmay Binbaşı Ethem Kara, Malul Gazi Emekli Jandarma Kıdemli Üsteğmen M. Bedri Aluçlu ve Malul Gazi Emekli Jandarma Teğmen Alper Kür’ü, Genelkurmay Başkanlığı’nda kabul ederek bir süre görüştü. Özel'in kabulünde; Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral İlhan Talu da hazır bulundu.

Özel duygulandı
Jandarma sınıfından gazilerle bir araya gelen Özel, gördükleri karşısında duygulandı. Görüşmede Malul Gazi Kurmay Binbaşı Ethem Kara’nın kısa süreli de olsa rahatsızlanması Özel’i üzdü. Malul gazi emekli Jandarma Teğmen Alper Kür, bir çatışmada gözlerini yitirdiğini anlatırken, şunları söyledi: “İnsanlar gözleriyle temas kurunca duyguları yakalarlar. Komutanımız bizi böyle bir arada bu şekilde görünce duygulanmıştır. Komutanımız bizi gayet sıcak karşıladı. Duygusal anlamda gayet nezaketli bir karşılamaydı. Benim gözlerimden gaziliğim var. Bedri beyin de gözleri görmüyor. Elleri bilek ve dirsek arasından yok kopmuş durumda, kafatasında kırıklıklar var. Ethem binbaşım da boynundan yaralı, o da beyne giden kan damarlarında sıkıntı yaratıyor, dönem dönem nöbetleri oluyor.”

İktidara sitem
Kabulde sözde çözüm sürecinin gündeme geldiğini ifade eden Kür, şu bilgiyi verdi: “Komutanımız (Özel) süreçle ilgili olarak çok fazla bilgi sahibi olmadığını söyledi. Gazetelere de bu konuda bir dönem açıklamalar yapmıştı. Aynı şeyleri tekrarladı, bilgilendirilmediğini söyledi. Bebek katili ile de  ‘Yılardır savaştığımız bir insanı muhatap kabul edemeyiz’cümlesini kurdu” dedi. Emekli Teğmen Kür, Özel’i jandarmanın lağvedilmemesi için ziyaret ettiklerini açıkladı. AKP iktidarının yapmak istediği düzenleme ile jandarmayı siyasi erkin kontrolüne almak istediğini anlatan Kür, şöyle konuştu: “Jandarmanın tamamen siyasi erkin kontrolü altına girecek. Böyle bir durumda jandarma görevini yapamaz. Bu durum hem jandarma hem de memleket için iyi olmaz. Özel’in de aynı kaygıları taşıdığını ifade eden Kür, çekincelerin hükümete iletildiğini söyledi. Kür, “Komutanımız ‘Elimizden geleni yapıyoruz, çekincelerimizi gereken yerlerle paylaşıyoruz’ dedi” diye konuştu.

Bedelli tepkisi
Öte yandan Kür, Özel’in AKP iktidarının yasalaştırmaya çalıştığı bedelli askerlik uygulamasını da eleştirdiğini şöyle anlattı: “Bedelli  konusunda Paşamız, Türkiye tam olarak profesyonel orduya geçmediği için bedelli askerliğin sıkıntılara sebep olabileceğini söyledi. Paşamız, bir kısmı profesyonel olarak çalışıyor. Bu geçiş olmadığı için bedelli askerliğin çıkması, parası olmayan fakir insanlar tarafından olumlu karşılanmayacağını düşünüyor.”

‘Aynı şeyi söyleyemez’ demişti

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Tayyip Erdoğan’ın Çankaya Köşkü’nde verdiği 30 Ağustos Resepsiyonu’nda, sözde ’açılım’süreciyle ilgili açık konuşarak “Sürece ilişkin yol haritasını bilmiyoruz, o çalışmanın içinde yokuz” demişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu da 15 Eylül 2014 tarihinde Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisinde bazı gazetelerin genel yayın yönetmenleri ile bir araya gelerek “Genelkurmay Başkanı ile üç kez görüştüm son bir hafta, 10 gün içinde... 30 Ağustos Resepsiyonu’nda ’Süreci bilmiyoruz’demişti. Şimdi aynı şeyi söyleyemez. Geçmişte de Milli Güvenlik Kurulu’nda tartıştık, konuştuk” açıklaması yapmıştı. İhanet süreci, PKK’nın Ayn el-Arap’ta yaşanan çatışmaları bahane ederek yandaşlarını 6-8 Ekim tarihleri arasında sokağa dökmesi yüzünden kesintiye uğramıştı. Ardından yapılan görüşmelerde krizin aşıldığı ifade edilmişti.