Özelleştirilen Derince Limanı’nda tehlike var

Özelleştirilen Derince Limanı’nda tehlike var
İşletme hakkını alan Safiport firması, limanı 3 kat büyütmek isterken, uzmanlar uyarıyor: Ekolojik denge değişir. Körfez kirlenir ve salgın hastalık tehlikesi baş gösterir

Özelleştirilen Derince Limanı’nın işletme hakkını 543 milyon ABD Doları karşılığı 39 yıllığına satın alan Safi Holding’e bağlı Safiport firması, 450 bin metrekare olan kullanılabilir liman alanını deniz dolgusu ve ilave rıhtımlarla 3 kat büyüterek 1 milyon 200 bin metrekareye çıkarmak için çalışma başlattı. Bu duruma, Liman-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Bülent Aykurt, “Bilimsel raporlar var. Dolgu olursa buranın ekolojik dengesi bozulur. Canlı türleri yok olur. İç deniz olduğu için sağlık sorunlarıyla karşılaşırız” sözleriyle tepki gösterdi. Aykurt, dolgunun emsal teşkil edebileceğini, sırada bekleyen limanlar olduğunu söyledi. Aykurt, süreci takip ettiklerini, daha önce açtıkları davalarla birlikte yeni davalar da açacaklarınığ bildirdi.

Limanda bulunan toplam 4 bin 500 metrekarelik kapalı antrepoların sayısının artırılacağı, genişleme çalışmaları sayesinde her bir yük çeşidi için rıhtımlar sınıflandırılarak konteyner hacminin 2 milyon 500 bin TEU’ya (1 birim=6.08 m konteyner), dökme yük kapasitesinin 10 milyon ton/yıl’a; katlı otoparkla araç sayısının 1.5 milyona çıkartılması hedefleniyor.

Deniz canlıları yok olur

Aykurt, denize dolgu yapılmak istenmesine tepki gösterdi. Aykurt, bu kapsamda çalışmalar olduğunu, raporlar, davalar bulunduğunu belirtti. Aykurt, “Bir sürü yasal engel var bu dolgularla alakalı. Sonuçta emsal mahkeme kararları var. Önümüzde emsal kararlar ve bilim adamlarının raporları varken bu dolgunun yapılabilmesini zor görüyorum” dedi.

Aykurt, dolgu olduğunda ekolojik dengenin bozulacağını belirterek, “O dolgu alanına konteyner terminali yapılacak. Gölcük’e doğru dikey olarak bin metre, yatay 460 metre dolgu olacak. Yani 460 bin metrekarelik bir dolgu olacak. Bu limandan daha büyük bir alan demek. Dolgu olursa buranın ekolojik dengesi bozulur. Bilimsel raporlar var. Denizdeki birçok canlı türü yok olacak. Burası iç deniz olduğu için su sirkülasyonu azalacak. Bu durumda salgın hastalıkla karşılaşabiliriz” diye konuştu.