“Özerklik” öncesi VİP provası!

“Özerklik” öncesi VİP provası!
Erdoğan’ın “muhatap olmam” diye dışladığı Barzani, dün devlet başkanı gibi karşılandı

“Özerklik” öncesi VİP provası!

IŞİD’in Irak’a girmesinin ardından bunu kullanarak ülkede bağımsızlık hesapları yapan peşmerge reisi Mesud Barzani, dün Türkiye’ye geldi. Devlet başkanı gibi ağırlanan Barzani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Mesud Barzani’nin bu ziyaretinde Irak’ın içinde bulunduğu süreç ve Türkiye’nin merkezi Bağdat yönetiminin karşı çıkmasına rağmen Kürdistan bölgesinden petrol satın alması öne çıktı. Ziyarette, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin derhal görevi bırakmasını isteyen ve “Bağımsız Kürdistan” için birkaç ay içinde referanduma gidileceğini açıklayan Barzani ile Kerkük’ün Kürt bölgesine dahil edilmesi ve IŞİD’in rehin tuttuğu Musul Başkonsolosluğu personelinin durumu da ele alındı. AKP’nin desteği sonucu Türkiye aracılığıyla petrol satışı yapan peşmerge reisi Barzani, IŞİD’in Irak’a girmesini bahane ederek, bağımsızlık için gün saydıklarını açıklamıştı. Barzani, Die Welt gazetesi ile yaptığı mülakatta ABD ve Türkiye’nin muhtemelen bağımsız bir Kürt devletinin ilanına karşı çıkmayacaklarını belirterek, “Aktif bir destek veya direniş beklemiyorum” demişti. Barzani, IŞİD’in saldırılarının ardından Türkmen kenti Kerkük’ü de işgal etmişti. Barzani, demografik yapısıyla oynadıkları kentte referandum yaparak burayyı Kürt bölgesine katacaklarını duyurmuştu.  Bu arada, ziyarete ilişkin, Irak Kürt Petrol Bakanı Rebar Muhammad, “Ziyaretin arkasındaki amaç, Türkiye üzerinden satılan Kürt petrolü gelirlerine ait banka hesabı ve hesabın Kürt Bölgesine transferi ile ilgilidir” dedi.

Postal öpücüler
AKP’liler ilişkilerini geliştirmeden önce Barzani için şunları söylüyordu:
Abdullah Gül (Cumhurbaşkanı- 2007): (Barzani’nin “Türkiye operasyon yaparsa kendimizi savunma hakkımızı kullanırız” açıklaması üzerine) Bana bu tür kişilerle ilgili sorular sormayın. Benim muhataplarım bellidir. Tanımayız. 
Tayyip Erdoğan (Başbakan- 2007): Barzani muhatabımız olamaz. Kendisi terör örgütüne yataklık yapar durumda. Bana o kişiyi sormayın. 
Cemil Çiçek (Dönemin Hükümet Sözcüsü- 2006): Terörle ilgili şu ülkenin yöneticisi, filanca aşiret şeyhi, dünün postal öpücüleri şöyle demiş, böyle demiş... Şu anki terör algılamamızda bir değişikliğe neden olmaz.