Özkes: Diyaneti de siyasallaştırıyorlar

Özkes: Diyaneti de siyasallaştırıyorlar
CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, doğrudan Başbakan Davutoğlu’na bağlanan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, AKP il başkanlığına dönüştürüldüğünü vurguladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Türkiye’de bir ilke imza atarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kendisine bağlamasına CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes’ten sert tepki geldi. Özkes, “Diyanet İşleri Başkanlığı ya başbakan yardımcılarına ya da devlet bakanlıklardan birine bağlıydı. Ama doğrudan başbakana bağlı olduğunu ilk defa AKP iktidarında Ahmet Davutoğlu zamanında görüyoruz. Diyanet, AKP il başkanlığına dönüştürülüyor” dedi.

En yakın destekçi
Diyanet işleri Başkanlığı’nın iç ve dış  politikada  hükümetin en yakın destekçisi  olarak çalıştığını anımsatan Özkes, bunun en somut örneğinin yurt dışı seçimlerinde yaşandığını anımsattı. Özkes, “AKP Diyanet’i adeta koltuk değneği olarak kullandı. Yurt içi ve yurt dışında Diyanet’e bağlı kurumlardan, mevcut yapısından yararlanma yoluna iktidar çok önem verdi” diye konuştu. Diyanet’in bazı ülkelerde tek başına Türkiye’yi temsil ettiğini anımsatan Özkes, bu nedenle etkisinin de o kadar fazla olduğunu vurguladı. 

Ciddi bir gücü var
Cumhurbaşkanı seçiminde Diyanet’in açıktan kullanıldığını vurgulayan Özkes şunları söyledi: “Dışişleri’nde ve yurt dışında öyle ülkeler var ki, Diyanet’in etkisi Türkiye’yi temsilen başka kurumlarda yok. Bunu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de gördük. Dış ülkelerde sandıklarda görevlendirilenlerin büyük bir çoğunluğunu Diyanet’in dış ülkelerde çalışanlarından oluşturuldu. Türkiye Diyanet Vakfı’nın yurt dışındaki etkenlerine göz attığınızda Diyanet’in Türkiye içinde olduğu kadar dışında da çok ciddi gücünün olduğu görünüyor.” 

Çok istismar ettiler
 Özkes, 17 ve 26 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonundan sonra AKP’nin ve cumhurbaşkanı seçilen dönemin Başbakanı Recep Tayyip  Erdoğan’ın dini daha etkili kullanmaya başladıklarını anımsattı. Diyanet’in rüşvet yolsuzluklarla ilgili ayet ve hadisleri tedavülden kaldırarak yardımcı olduğunu anlatan Özkes, “Yapılanları meşrulaştırma konusunda önemli bir algı yaratıldı. Yani AKP’nin ciddi şekilde dini ve Diyanet’i çok istismar ettiğini görüyoruz. Ahmet Davutoğlu’nun da yaptığı konuşmaları dikkatli dinlediğinizde Erdoğan gibi dini argümanları çok ciddi şekilde kullanacağı ve Diyanet’i de bu konuda ciddi şekilde yönlendireceğini anlıyorum” diye konuştu.