Özlü: Antarktika artık Türkiye’nin kapsama alanındadır

Özlü: Antarktika artık Türkiye’nin kapsama alanındadır
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin Antarktika kampını 2019’da Horseshoe (Atnalı) Adası’na kuracağını söylerken “Antarktika artık Türkiye’nin kapsama alanındadır” ifadesini kullandı.

Ulusal Kutup Bilim Araştırma Programı kapsamında 13 Mart’ta 2. bilim seferi için yola çıkan heyet, 24 Nisan’da Türkiye’ye döndü. Heyeti dün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda kabul eden Özlü, 3. sefer hazırlıklarına şimdiden başladıklarını söyledi. 

“2019’da Horseshoe Adası’nda üssümüzü açmayı hedefliyoruz. Ulusal Kutup Bilim Araştırma programımızı yazdık. O program çerçevesinde üs çalışacak. Yerleşim ve üssün yapısıyla ilgili elde edilen veriler ve yapılacak olan fizibilite sonucunda kapasitesini ve kapsamını belirleyeceğiz. Tüm bu çalışmalar sonucunda ulaşmak istediğimiz hedef; Antarktika’da söz sahibi olmaktır. Türkiye artık, Antarktika’da da vardır. Şanlı bayrağımız, dünyanın öbür ucunda da dalgalanmaktadır. Antarktika artık Türkiye’nin kapsama alanındadır.” 

Özlü, “Antarktika Antlaşması’na bugün 53 ülke taraftır. Bunlardan biri de Türkiye’dir. Bu ülkelerin 29’u danışman, 24’ü danışman olmayan, gözlemci ülkelerdir” dedi.